דיאטה בהריון ובכלל נושא התזונה הנכונה הוא נושא חשוב ביותר לכל אחד מאיתנו בכל שלב בחיינו אך הוא הופך משמעותי אף יותר ומקבל משנה תוקף בתקופה זו, של הריון או אחרי לידה. בכל אחת מתקופות אלה יש להקפיד ולצרוך מזון בריא, עשיר ומאוזן, כדי לשמור על בריאותה של האישה כמו גם על בריאותו של העובר ולאחר הלידה, התינוק.
אכילה מוגזמת ולא מבוקרת עלולה לגרום לעלייה חדה במשקל, ולחילופין דיאטה קיצונית בהריון או אחרי לידה – והיעדר מזון מתאים עלולים לפגוע, הן באם והן בתינוקה הרך.
מסיבות אלה, הקפדה על תזונה מאוזנת, על פעילות גופנית מתאימה ועל ניהול אורח חיים רגוע ובריא הם חיוניים ביותר.
כיצד לשמור על תזונה נכונה בתקופת ההיריון ולאחר הלידה:
ירקות – מומלץ מאוד לאכול כמה שיותר ירקות בתקופת ההיריון ולאחר הלידה. ירקות אינם משמנים אך הם מכילים ויטמינים ומינראלים רבים. בחלק גדול מהירקות יש אף נוגדי חמצון המסייעים להגנה על רקמות הגוף השונות. בירקות ישנם גם סיבים תזונתיים שחשובים לכל דיאטה ובפרט אם מדובר בדיאטה בהריון או אחרי לידה (כאשר האשה מניקה).
סיבים אלה סופחים נוזלים, מקלים מאוד על תהליך העיכול, מעודדים פעילות סדירה של חיידקי המעי הידידותיים ותורמים להרגשת שובע.כדאי מאוד להוסיף לתפריט הארוחות מרק. המרק הוא חם, טעים ומזין מאוד ואיננו משאיר תחושה של כובד.
לקריאה נוספת: כיצד ניתן להתמודד עם סוכרת הריון?
פחמימות – הפחמימות הן מקור האנרגיה המרכזי שלנו. בתקופת ההיריון, הלידה ומאוחר יותר ההנקה חשות האימהות הטריות עייפות ונעדרות אנרגיה, שכן הלילות ללא שינה, ההנקה במשך כל היום, הטיפול בתינוק דורשים לא מעט אנרגיה.
לכן, מומלץ מאוד להכניס לתפריט מזונות עשירים בפחמימות: פסטה מקמח מלא, לחם מחיטה מלאה, אורז מלא, אפונה, קינואה, עדשים וכל מוצר אחר עשיר בפחמימות. בדגנים מלאים מסוגים שונים ישנן פחמימות, ובנוסף לכך, הם מכילים גם סיבים תזונתיים וויטמינים מקבוצת B.
לחצו לקריאה על: שינוי משקל, תזונה בריאה ודיאטה בהריון
דיאטה בהריון – לרוב, מטרתה גם לשמור על “‘גזרה” ולא לעלות במשקל מעבר למה שדרוש. על כן, יש להימנע מאכילת עוגות, מיני מאפה וסופגניות שאינן מוסיפות לגוף דבר מלבד מלאי שומנים מיותרים המצטברים בו.
את הסוכר של הממתקים, העוגות והגלידות מומלץ להחליף בפירות. בישראל בכל עונות השנה ישנם פירות רבים ונהדרים המהווים תחליף ראוי וגם בריא למזון משמין ועשיר בסוכרים. ניתן אף לאכול חטיפים דלי שומנים מגרנולה או גלידה קלה.
חלבונים – החלבונים הם האחראיים על בניית השרירים, חיוניים לתאי הגוף השונים ומשמשים כחומר חיוני לפעילותם של ההורמונים השונים.
בתקפות ההיריון ובעיקר בתקופת ההנקה, חשוב ביותר לצרוך חלבונים בנוסף לפחמימות. ישנם מזונות רבים העשירים בחלבון: ביצים, דגים שונים כדוגמת סלומון או נסיכת הנילוס, בשר דל שומן שלא עבר טיגון וסוגי מזון נוספים.
לקריאה נוספת: להמודד עם צרבת הריון
שומנים – אמנם עודף של שומנים גורם להשמנה ואיננו מומלץ, אך חשוב לדעת כי לשומנים ישנו גם תפקיד חיוני בשמירה על תפקודו התקין של הגוף. שכן, לדוגמה, ישנם לא מעט ויטמינים והורמונים שונים שללא סביבה שומנית אינם יכולים להיות פעילים. לכן, חשוב ביותר לצרוך שומנים במידה הרצויה.
מקורות מזון טובים לצריכת שומנים הם: שמן זית, אבוקדו, טחינה, אגוזי מלך, זיתים ובמוצרי חלב ובשר דלים בשומן רווי.
יומן הריון ממליץ לגולשות להתייעץ עם דיאטנית על מנת להתאים תפריט בריא, שיתאים לדרישות הגופניות שלך בכלל ובעת הריון בפרט.