חודשי ההריון עוברים, והאישה מוצאת את עצמה מוקפת בשאלות הנוגעות לבחירת הדרך ללידה. האם היא מעוניינת לעבור לידה טבעית? האם היא מעוניינת בלידה רפואית? כן אפידורל? לא אפידורל?
יתכן ואת קוראת ספרים, גולשת באתרי אינטרנט, ואולי בנוסף גם עוברת עם בן הזוג קורס הכנה ללידה. אך השאלה נותרת בעינה – כיצד להתכונן ללידה באופן רגשי? כיצד יש להכיר בצרכיה על מנת להפוך את הלידה לחוויה שתוכל להתחבר אליה?
את לא לבד! פחדים נפוצים בלידה
פחד מהלידה הוא נפוץ, טבעי ומובן. הלידה ממש כמו הריון, היא חוויה ייחודית, כזו שמעולם לא נחוותה קודם לכן. היא מערבת פעמים רבות בתי חולים, שהם תפאורה שעשויה להיות זרה לאישה, או מקושרת אצלה עם חוויות שליליות. כמו כן כל אישה יודעת מראש כי זו חוויה כואבת, כי עלולים להיות סיבוכים, וכי היא עלולה להימשך זמן רב.
נמצא כי הפחדים מהלידה מתחלקים לשני תחומים עיקריים: הראשון הוא פחד מכאב, פגיעה באם או בתינוק; והשני הוא פחד מאובדן שליטה.
קיראי בנושאים קרובים:
פחד מכאב – להכיר את עצמך
לידה היא חוויה שיש בה את הפוטנציאל לגרום לנשים רבות להכיר בעצמן צדדים שלא הייתה להם ההזדמנות לבוא לידי ביטוי קודם לכן. יש להן את ההזדמנות להוציא כוחות קמאיים ועמוקים שלא ידעו שקיימים בתוכן, ולשאוג החוצה במלוא הנשיות שלהן.
עכשיו משאמרנו את זה, הגיע הזמן בכל זאת להתמודד עם מה שהאישה כן מכירה לגבי עצמה, ולא להסתמך על כך ש”ברגע האמת”, תצא ממנה איזו ויקינגית אדירה חסינה לכאב. כיצד ניתן לבצע הכנה רגשית ללידה? איך זה עובד תכלס?
אם את מאמינה בגופך, יודעת מניסיון שיש לך סף כאב גבוה, וכי את מעוניינת בלידה טבעית – אשריך. כמובן שגם במקרים אלה עשוי להיות פחד מובן מכאב.
כדי להתמודד עם הפחד מהכאב תוכלי ללמוד טכניקות שיסייעו לך: טכניקות נשימה, דמיון מודרך, ולהיעזר בתומכת לידה או דולה מנוסה ובעלת הכשרה לטיפול בכאבים בלידה.
אך אם את חוששת מהכאב חשש גדול, ומרגישה שאין לך כוחות להתמודד עם הלידה לבדך – זה הזמן לבקש עזרה נפשית.
העזרה יכולה להתחלק לעזרה נפשית תומכת, שתסייע לך להתמודד עם הפחדים, או לבקשת מידע, להכין תוכנית לידה שתתאים לצרכיך, ולזכור כי לרפואה ישנן התערבויות שמעלימות את כאב הלידה, ולכן אין צורך לחשוש מכך.
ככל שהאישה תיטיב להתמודד עם הפחדים, כך היא תוכל למצוא תכנית לידה, מלווים והכנה שיתאימו לצרכיה. אין כל בושה לפחד, אלא בושה רק מכך שלא מטפלים בפחד. הכנה רגשית ללידה תסייע לך להתגבר על הפחדים – זה בטוח.
קיראי: טיפים להתמודדות נפשית עם ההריון – ראיון עם הפסיכיאטר ד”ר אילן טל
פחד מאובדן שליטה – ללמוד להרפות
נשים רבות פוחדות לאבד שליטה אל מול הצוות הרפואי. הן חוששות מבדיקות רבות שלא בשליטתן, התערבויות רפואיות מבלי הסכמתן, מכך שייכנסו אנשים לחדר ללא אישורן ועוד. כמו כן, נשים רבות פוחדות מכך שיאבדו שליטה על גופן, ויתנהגו כ”משוגעות” או משולחות רסן.
בניסיון להתכונן להתמודדות עם פחדים אלה, ניתן ללמוד טכניקות הרפיה שיסייעו להן בהתמודדותן. כמו כן, ניתן לבחור להשתמש בשירותיה של דולה, שתהיה נציגתה של האישה אל מול הצוות הרפואי בתוך חדר הלידה, ותעזור לה להקנות מחדש דרכה את תחושת השליטה.
לקריאה נוספת: התמודדות רגשית לאחר הלידה
רצוי להתמודד עם הפחדים מהלידה כבר מתחילת השליש השלישי, משום שזה הזמן בו פחדים אלה מקבלים משנה תוקף. רצוי לעשות זאת לא רק למען הלידה עצמה, אלא גם משום שפחדים אלה משפיעים על ההתקשרות עם התינוק, כמו על רווחתה של האישה ההריונית, שהרי להיות מלאה בפחדים לא תורם לאיכות חייה.
קיראי: איך גברים מתמודדים עם הלידה