הריון הוא תקופה של שינויים גופנים ופסיכולוגיים רבים. לצד הציפייה החברתית כי האישה ההריונית צריכה להיות מאושרת ממצבה ולחוות את ההריון כמצב מתמשך של שלמות והתרוממות רוח, הריון יכול להיות חוויה אמביוולנטית מאוד במהלכה האישה נפרדת באופן זמני משגרת החיים כפי שהכירה אותם ונכנסת בעיניים פקוחות למצב של חוסר וודאות.
מצב זה של חרדה ושל חשש הוא מצב טבעי לחלוטין, ואין כמעט נשים שלא חוות רגשות סותרים ומעורבים. עם זאת ישנם מצבים בהם רצוי לפנות לתמיכה מקצועית, על מנת להימנע מריקושטים אפשריים לאחר הלידה.
דיכאון או מתח הם מצבים נפשיים מתמשכים שמעכבים את תחושת הרווחה שלנו בחיים בכלל ובהריון בפרט.
מתח נפשי הוא חלק חשוב בהישרדות שלנו, והמידה בה הוא נוכח בחיינו משתנה מאדם לאדם.
קיראו בהרחבה: התמודדות עם קשיים רגשיים בהריון מפי ד”ר יעל סגל
גם דיכאון הוא מצב טבעי כשהוא מתרחש מזמן לזמן ובאופן מתון. תחושות עצבות, בכי וחוסר אונים הם חלק בלתי נפרד מחיינו כבני אדם. לנשים רבות יש היסטוריה של מצבי דיכאון, שהחל הרבה לפני ההריון.
נשים רבות שנטלו נוגדי דיכאון לפני ההריון עשויות להמשיך ליטול אותם גם במהלכו. ישנם סוגים רבים של כדורים בטוחים לשימוש בזמן ההריון, ודי הרבה מחקר שנעשה בתחום. חשוב לעדכן את המרשם ולדאוג לקבל אותו מידי רופא מיומן.
כיום רוב רופאי הנשים והפסיכיאטרים מודעים לכדורים המומלצים בהריון ולכן רצוי שלא לקבל מרשם לכדורים פסיכיאטריים מרופא המשפחה, שייתכן ואינו מודע למחקרים העדכניים בתחום.
לעתים המומחים מציעים להפסיק את הטיפול התרופתי למשך שלושת החודשים הראשונים כדי למנוע פגמים בעובר שתאיו מתחלקים בשלב זה. אך במידה והתרופה הוכחה כבטוחה לשימוש בזמן ההריון לא תמיד זה נחוץ.
על כל פנים לאחר שלושה חודשים אין שום חשש בנוגע לגרימת נזק למבנה אברי העובר, שכעת רק עסוקים בגדילה, ולכן אין חשש להמשיך עם התרופות כרגיל.
במידה והאישה חוותה דיכאון בעברה רצוי שתיגש לטיפול פסיכולוגי לפחות בזמן הפסקת התרופות, ותמשיך במעקב לאורך חודשי ההריון.
קיראי בהרחבה על: מעקב הריון
טיפול פסיכולוגי בהריון לקבלת השינויים ואהבת הקיים
בעוד שבדרך כלל תחושות של דיכאון ומתח נפשי מתלוות לאירועים שליליים בחיינו, כגון אובדן אדם אהוב או סיום של קשר, בהריון תחושות אלו מבלבלות במיוחד בגלל ההקשר המשמח.
אמנם ישנה השפעה ידועה של השינויים ההורמונאליים, אך המציאות מורכבת ונשים רבות עשויות להיות מודעות לפחדים פנימיים אמיתיים שיוצרים את הרגשות האלה. הסיבה לכך למעשה לא שונה מהסיבות לדיכאון בהקשר אחר – גם כאן ישנו תהליך של פרידה ואובדן.
לקריאה נוספת: הכיני את בן זוגך ללידה!
האישה עלולה לחשוש מאובדן גופה כפי שהכירה אותו, אובדן זמנה, אובדן היכולת שלה לספונטאניות ואובדן שליטה בהיבטים מסוימים בחייה, משום שהתינוק מביא איתו מגוון מטלות וצרכים חדשים שאין לה ידע עדיין כיצד להתמודד איתם. פנייה לטיפול פסיכולוגי עשויה לסייע במצבים האלה לקבל את החדש ולהתאבל על מה שייעלם או יושהה באופן זמני.
אם כן המעבר להורות הוא מעבר מורכב, אשר כולל שינויים רבים וחוסר וודאות, לצד אושר גדול ותחושות עצומות של אהבה. פנייה לטיפול או לקבוצת תמיכה שתעזור להתמודד עם התחושות הסותרות האלו עשויה להיות בעלת ערך עצום לתפקוד ההורי לאחר הלידה, ולמניעת מצבי חולי נפשי לאחריה, כגון דיכאון אחרי לידה או הפרעת חרדה.
לקריאה נוספת: הכנת תוכנית לידה