השאלות הנפוצות ביותר בקרב הורים צעירים, לאחר הלידה הראשונה, נוגעות לעניין התפתחות התינוק.
מתי תינוק אמור להיות מסוגל להתהפך? לזחול? ללכת? לדבר? זה משתנה מילד לילד, אבל יש כמה אבני דרך שאם לא מגיעים אליהן, כדאי לפנות לבירור במכון להתפתחות הילד.
הורים לילדים בשנות חייהם הראשונות, בייחוד כשזה הילד הראשון, נמצאים במעקב וחרדה מתמידים, לוודא שהילד מתפתח כשורה. מתי הוא צריך להיות מסוגל להתהפך מצד לצד? האם הגיע כבר הזמן שיאמר את מילותיו הראשונות? מאיזה שלב כדאי לשקול טיפול?
כדי לתת מענה לשאלות האלו לכל זוג הורים מודאג, קיימים בבתי החולים ברחבי הארץ מכונים להתפתחות הילד.
המכונים מספקים שירותי אבחנה וטיפול של רופאים ופסיכולוגים התפתחותיים המתמחים בגיל הרך, שמטפלים בילדים עם עיכוב כללי בהתפתחות.
בנוסף, זמינים במכונים טיפולי פיזיותרפה, ריפוי בעיסוק וקלינאות תקשורת, המיועדים לטפל בבעיות נקודתיות יותר.
בחלק גדול מאוד מהפניות שמגיעות אלינו, אנחנו רק צריכים להרגיע את ההורים, לספק להם קצת הדרכה ולהחזיר אותם הביתה ללא טיפול מיוחד”, אומר צחי נטר, פסיכולוג במכון להתפתחות הילד בית החולים מאיר.
ובכל זאת, חשוב שהורים לא יפחדו לפנות למכון להתפתחות הילד, ולא יחששו מהסטיגמה. מספיק שהם מרגישים שמשהו לא בסדר.
לקריאה נוספת: זוגיות חדשה לאחר הלידה
אז מתי מתעורר חשד? נטר מציע כמה אבני דרך בסיסיות בהתפתחות תינוק בשנתיים וחצי הראשונות לחייו.
כמובן, זה לא מדע מדויק ויש מקרים חריגים, אבל אם התינוק לא הגיע לנקודות הרצויות בגילאים המצוינים כאן, מומלץ לפנות למכון ולברר את העניין לעומק.
בכל מקרה, הוא מדגיש, לכל תינוק יש את הקצב שלו, ולא כל חריגה מהממוצע היא בהכרח בעיה. הגילאים שאנחנו מציינים הם נורמה רחבה, שלוקחת בחשבון את רוב המקרים.
גם אם יש חריגה מהגילאים שאנחנו נותנים כאן – עדיין לא בטוח שיש בעיה, אבל כדאי לבדוק את העניין. נטר מוסיף עוד המלצה לכל זוג הורים, לברר עם הוריהם שלהם באילו גילאים הם עצמם הגיעו לאבני הדרך השונות.
להתפתחות בגיל הרך יש מרכיב תורשתי חזק, ואחד הסימנים הבולטים לבעיה, הוא אם התינוק מפגר בקצב אחרי הוריו, הוא אומר, ומוסיף עוד עצה: יש גם דברים סביבתיים נקודתיים שמשפיעים על התנהגות התינוק, חוץ מקצב ההתפתחות שלו, ולכן אם מופיע אחד מ’תמרורי האזהרה’ שאנחנו נותנים כאן, לפני שרצים לאבחון, כדאי לראות שלא מדובר במשהו נקודתי, אלא בבעיה שנמשכת לאורך זמן.
קראי גם על: טיפת חלב – סיוע, תמיכה וטיפול גם לאחר ההריון
האם תינוקך מתפתח בצורה תקינה?
תחושה
בחודשי החיים הראשונים, עד חצי שנה, יש לשים לב בעיקר לבעיות בתחושה. במקרה של בעיה, הטיפול בגיל הזה הוא בעיקר פיזיותרפי. “תמרורי אזהרה” נפוצים הם:
קושי לשכב על הבטן – ניכר שהתנוחה הזו לא נעימה לתינוק והוא בוכה.
בעיות שונות בהנקה, כגון קושי למצוא פיטמה או קושי לינוק משני צידי החזה של האם (התינוק מפנה את הראש רק לצד אחד).
בעיות במעבר מהנקה להאכלה – התינוק מתקשה עם מרקמים שונים של אוכל, ולא מצליח לעבור מחלב למזון מרוסק.
רגישות תחושתית לסוגי בדים שונים.
תקשורת
בשנת החיים הראשונה, ובעצם ממש מהשבועות הראושנים, התינוק אמור להתחיל לתקשר עם סביבתו, באופן לא מילולי. יש כמה דברים שכדאי לשים לב אליהם:
קשר עין – נוצר בדרך כלל כבר בגיל כמה שבועות. היכולת של התינוק לקיים אותו לאורך זמן אמורה להשתפר בהדרגה, וככל שהוא גדל הוא אמור להיות מסוגל לשמור על קשר עין לזמן ארוך יותר.אין מדד מדויק של כמה שניות קשר עין הוא אמור לשמור בכל גיל, אבל אם נראה שלאורך זמן אין התפתחות – ייתכן שיש בעיה.
עניין בסביבה – חוסר התעניינות ותגובה של התינוק לנעשה סביבו עשוי להעיד על בעיות שונות. גם כאן קשה לקבוע אמות מידה מדויקות בהתאם לגיל. אם יש בעיה, ייתכן שאפשר יהיה להבחין בה מגיל צעיר ביותר, ובסביבות גיל שנה היא כבר תהיה בולטת מאוד.
מענה לשם – אמור להופיע לכל המאוחר בגיל שנה.
חיוך חברתי – כלומר, כשמחייכים לתינוק, הוא מחייך חזרה – אמור להופיע לכל המאוחר בגיל שישה חודשים.
שפה
השלב הבא בהתפתחות התקשורת התקינה הוא התפתחות השפה. כאן מקובל להבחין בשתי אבני דרך עיקריות:
מילים ראשונות – אמורות להופיע לכל המאוחר בגיל שנה וחצי, שנה ועשרה חודשים.
צירופי מילים ראשונים – אמורים להופיע לכל המאוחר סביב גיל שנתיים וחצי, שנתיים ועשרה חודשים.
תנועה
ישנן ארבע נקודות ציון עיקריות שכדאי לעקוב אחריהן:
התהפכות מהבטן לגב ולהיפך – עד גיל שמונה חודשים.
זחילה, תוך שימוש בכל איברי הגוף – עד גיל של כעשרה חודשים עד שנה. אם התינוק “מזניח” איבר מסוים, כמו יד או רגל, ייתכן שיש בעיה.
עמידה – עד גיל שנה וחודשיים.
הליכה ללא תמיכה – עד גיל שנה וחצי.
ויסות רגשי
זהו תחום שבשנים האחרונות החלו לייחס לו משמעות רבה. בחודשי החיים הראשונים, קושי לווסת רגשות יתבטא אצל התינוק בקושי להרגיע ולווסת את עצמו, בכי צורם ובלתי פוסק וקשיים במעברים כמו שינה. יכולת הויסות הרגשי הבסיסית אמורה להתייצב סביב גיל שנה, אם עוברים חודשים והדבר אינו קורה יש לפנות להתייעצות.
לקריאה נוספת: התינוק בוכה – מה הוא מנסה להגיד לי?
קושי בויסות רגשות והתנהגות יכול להתבטא בגיל מאוחר יותר בטמפרמנט גבוה – פעוט שלא מפסיק להתרוצץ ולהשתולל, בודק כל הזמן את הגבולות ומרבה לעשות דברים מסוכנים, כמו לגעת באש או בחפצים חדים. אם זה המצב בסביבות גיל שנתיים – יתכן שכדאי לשקול פנייה לאבחון.
קראי באתר הריון על: תסמונת מוות בעריסה – דרכי מניעה