בישראל, ממש כמו במדינות רבות אחרות בעולם המערבי, יותר ויותר נשים מבקשות ללדת במים. לידת מים, הנה לידה טבעית עם מינימום התערבות רפואית וללא משככי כאבים, כאשר כמה וכמה בתי חולים בישראל מאפשרים לנשים היולדות ללדת במים בתוך בית החולים.
בסקירה המעניינת שלפניך, צוות המומחים של יומן הריון ולידה מסביר על האפשרות ללידה במים ועונה לשאלות חשובות של אמהות לעתיד, ששוקלות ללדת במים.
לידה במים היא שיטת לידה הכרוכה בשהייה בתוך מיכל עם מים חמימים, בין אם מדובר באמבט או בבריכה. התומכים בשיטה זו מאמינים כי היא בטוחה, ומספקת הטבות רבות הן עבור האם והן עבור התינוק.
לדידם, לידה במים מביאה להקלה בכאבים וחוויית לידה פחות טראומתית. המתנגדים לשיטה טוענים כי התהליך עלול לגרור איתו סיכונים לא רצויים עבור האם והתינוק.
לידת מים – היסטוריה
תרבויות שונות השתמשו בלידה במים מזה אלפי שנים, ביניהן מצרים, יוון, אפריקה וניו-זילנד. למרות שהשימוש במים בתהליך הלידה פחת מרגע שתבססה מערכת הבריאות המודרנית, שיטה זו שמרה על הפופולאריות בעיקר במרכזי לידה טבעיים ובלידות ביתיות. כיום אין כמעט טענות מבוססות כנגד לידה במים, למעט במקרים חריגים.
למעשה, משרד הבריאות אישר לידה במים בישראל בשנת 2007, אך למרות זאת אין היערכות מתאימה בבתי החולים, שמקצתם מצוידים אך בהתקנים בצורת ג’קוזי.
מתקנים מסוג זה אמנם מועילים מאוד הן בעת לידה טבעית והן כמקלחות לשיכוך כאבים, אך לא ניתן לבצע בהם לידה בפועל, אם מביטול הציפה, כוח הכבידה או מהעומק. בישראל קיים מרכז לידה “ג’אהרה דולה”, שמאפשר לידה במים עם השגחה רפואית.
לידה במים – כיצד משתמשים בבריכה?
לידה במים יכולה להשתנות בהתאם לקצב התקדמות הלידה. בשלב האקטיבי (פתיחה של בין 4-10 ס”מ) היולדת בדרך כלל רוצה להיות בתנועה, דבר שאינו מתאפשר כאשר היא מוגבלת בג’קוזי רדוד.
מטעם זה שהייה בבריכה עמוקה תאפשר לה לצוף, לנוע, ללכת בכל צורה שתרצה.
תחושת הציפה מאפשרת לה לנוע באופן שמקל על הכאב והמים שמלטפים את עורה מסייעים בהפרשת הורמון האוקסיטוצין, שידוע כבעל השפעה בקידום לידה. כמו כן, היא שוקעת בקלות רבה יותר למצב מדיטטיבי.
למידע נוסף: זירוז לידה
לידה במים מסייעת גם בשלב יציאת התינוק, אך הפעם רצוי להיכנס לבריכת לידה, שם תהיה גישה טובה יותר למיילדת.
היתרון בשלב זה הוא שהתינוק לא יוצא לאוויר העולם מיד ביציאתו מתעלת הלידה, ולכן אינו עלול לשאוף את ההפרשות שיוצאות איתו (מקוניום, דם וכן הלאה), ואלו נשטפות ומתמוססות במים.
חסידי הלידה במים טוענים שפעמים רבות התינוקות ממשיכים לישון לאחר הלידה, משום שהיציאה היא כה טבעית ונעימה להם.
קיראי עוד מידע בנושא:
יתרונות וחסרונות של לידת מים
אם כן, הזכרנו את שיכוך הכאב, יכולת התנועה, הפרשת הורמונים מקדמי לידה ויציאה רכה עבור התינוק. יתרון נוסף הוא ריכוך הרקמות והימנעות מחתך חיץ.
החסרונות נובעים מניהול לא נכון של לידה במים ולמשל טמפרטורה גבוהה או נמוכה מדי, או הוצאה של התינוק שלא מראשו תחילה. הסיבה לכך היא שהתינוק שואף אוויר רפלקסיבית כאשר גופו חש כי הטמפרטורה מתקררת. לכן יש לשמור על חום בטמפרטורת הגוף ולהוציא אותו כשראשו מעלה.
ככלל, רופאי נשים נוטים יותר להיות בעד לידה במים, בעוד שרופאי ילדים טוענים כי לידה במים עלולה להיות מסוכנת. עד עתה לא נמצאו הוכחות מובהקות לכך. במקרים רבים שמענו הערות בנושא זיהומים אפשריים עקב לידת מים, אך מחקרים שנעשו בתחום לא איששו טענות אלה.
שימי לב כי לא מומלץ לתכנן לידה במים אם היו סיבוכים בהריון שלך ומומלץ להתייעץ עם רופא הנשים לפני קבלת החלטת בנושא במקרה כזה.
איפה אפשר ללדת במים?
נכון למועד כתיבת שורות אלו המרכזים הרפואיים שמאפשרים לידת מים מלאה וטבעית בישראל הנם בית חולים שיבא [תל השומר], בית החולים לניאדו בנתניה, בית החולים סנט ג’וזף בירושלים ובית החולים אסף הרופא.
בית החולים רבקה זיו בצפת, רמב”ם בחיפה, בני ציון בחיפה, פוריה בטבריה ובית החולים מאיר בכפר סבא מציעים ליולדות טבילה במים במהלך הצירים עד לפתיחה מלאה, שאז היולדת תתבקש לעבור למחלקת היולדות הרגילה וללדת מחוץ למים.
ניתן לקרוא עוד על: סיבוכים בלידה