צהבת ילודים היא מצב נפוץ בילודים ובעיקר בפגים. ניתן להבחין בצהבת לפי גוון העור גם בעין שאינה מקצועית. מהו ההסבר הרפואי לצהבת, כיצד מאבחנים צהבת ילודים ומהו הטיפול לתופעת צהבת ילודים? התשובות במאמר הבא.
צהבת נגרמת במצב בו חומר בשם בילירובין המצטבר בגוף צובע את העור ואת לובן העין בגוון צהבהב. בילירובין הוא למעשה תוצר פירוק ההמוגלובין בדם בו כל מולקולה של המוגולובין אמורה להתפרק לארבעה אטומי ברזל.
כאשר הפירוק אינו תקין, נוצר בכבד חומר הבילירובין שגוונו צהוב, והוא מופיע דרך הכליות והשתן המתגבר בדם ומוגדר כצהבת.
צהבת ילודים מאבחנים על ידי בדיקת דם המראה את רמת הבילירובין אצל התינוק, וניתן אף לאבחן את הצהבת במהלך הלידה בהתאם לבריאות האם והעובר.
במקרה וישנם סימנים לבעיות או מחלות כבד יש לאבחן ולבדוק את הסיכוי לצהבת אצל העובר על ידי בדיקת תפקודי הכבד אצל האם.
קראי בהרחבה על: מידע על מעקב הריון – בדיקות, טיפולים ועוד…
את צהבת היילודים ניתן לאבחן בנוסף על ידי סקירת אולטרסאונד, המסייעת לבדוק האם ישנם סימנים למחלה או באמצעות דיקור כבדי של היולדת שיכול לסייע באבחון מוקדם יותר של המחלה אצל העובר.
שכיחות וסטטיסטיקה
צהבת ילודים, כפי שהוזכר לעיל, שכיחה אצל ילודים ובעיקר אצל פגים ש-80 אחוזים מהם מפתחים את המחלה.
לעומתם, גם תינוקות הנולדים בזמן ובמשקל תקין נוטים לפתח צהבת ילודים, וכיום האחוז של התינוקות החולים בצהבת עומד על מספר גבוה של כ-60 אחוזים מכלל התינוקות.
קריאה מומלצת: לא לבד, גם אחרי לידה…
צהבת ילידים נפוצה יותר אצל פגים משום שתהליך ההתפתחות אצל הפגים איטית יותר – דבר שיכול להשפיע על בעיות בפירוק ההמוגלובין ומכאן על צהבת.
לילודים היונקים ישנה לעיתים סבירות גדולה יותר לפתח צהבת, אך הצהבת חולפת לאחר טיפול שבמהלכו לאחר אבחון הקשר בין ההנקה לצהבת מחליפים את חלב האם בפורמולה.
איך מטפלים בצהבת ילודים?
תינוקות הסובלים מצהבת מטופלים בטיפול פוטותרפיה שהוא טיפול אור המפנה את חומר הבילירובין הנמצא בגוף הילוד. במהלך הטיפול יש להגן היטב על עיני התינוק, משום שמדובר בטיפול באור חזק שיכול להזיק לעיניים.
במידה והיילוד אינו מגיב לטיפול אז מנסים הרופאים להשתלט על הצהבת על ידי החלפת הדם בדם נקי מחומר הבילירובין על ידי תרומת דם – תהליך המתבצע על ידי רופאים מומחים בתחום.
מהם הסיבוכים האפשריים?
הסיבוכים בצהבת אינם רבים אך עם זאת יש להשגיח כי בהחלפת הדם אין שינוי ברמות הסוכר והדם ויש לשים לסדירות בנשימת התינוק.
עוד יש לשים לב כי אין הדבקה בנגיפים שונים הקשורים לכבד, וכל מקרה יטופל לגופו על ידי אשפוז וטיפול מומחים עד שמצבו של התינוק יהיה יציב יחזור לעצמו וכי הצהבת אינה מראה סימני חזרה.
במקרה של צהבת ילודים וברית מילה – אין לקיים ברית מילה לתינוק הלוקה בצהבת והברית תדחה עד למצב בריאות תקין של התינוק.
קיראי באתר הריון על: מהו דיכאון אחרי לידה?