מבחן אפגר הנו מבחן בריאותי שמטרתו לוודא כי התינוק שזה עתה נולד, נמצא במצב בריא ותקין. המבחן מבוצע דקות ספורות לאחר הלידה וקרוי על שם הרופאה שהגתה אותו ד”ר וירג’יניה אפגר. אם לא היה ברור, זה המבחן הראשון שהתינוק עובר מרגע צאתו לאוויר העולם, והציון ניתן לו בהתאם למצבו הגופני, כפי שמוערך על ידי הרופא בחדר הלידה.
הוא כולל חמישה מדדים שונים ומיועד לבדוק את מוכנותו ויכולתו של העולל, להסתגל לחיים מחוץ לרחם. במבחן משתמשים בבתי חולים בכל העולם והוא אינו מצריך מכשור רפואי משוכלל.
מבחן אפגר מבוצע שתי פעמים בסמיכות. המבחן הראשון מתבצע בדיוק דקה לאחר הלידה ואילו בפעם השניה הוא מבוצע כחמש דקות אחריו. במהלך הבדיקה נכללים חמישה סעיפים אשר תוצאות כל אחד מהם מקבלות ניקוד של בין 0-2 על פי מידת בריאותו של התינוק.
קראי גם על: צהבת ילודים לאחר הלידה
כיצד מחושב הניקוד במבחן?
כאמור, הבדיקה מבוצעת פעמיים כך שהתינוק יכול לקבל לכל היותר עשר נקודות.
- ניקוד בסך של 7-10 נקודות מעיד על מצב תקין ובריא של הילוד.
- ניקוד שאינו מגיע ל-7 מעיד על תינוק שנמצא במצב רפואי שאינו מושלם, אולם מצבו אינו מצריך בהכרח עזרה רפואית מיידית.
- ניקוד שבין 4-6 מעיד על צורך בטיפול רפואי מסוים וממוקד.
- ניקוד הנמוך מ- 4 מעיד על צורך דחוף ומיידי בטיפול רפואי.
כשמתקבל ציון נמוך, הטיפולים המקובלים הם שאיבת הפרשות, הוספת חמצן ובציון נמוך מאוד אף החייאה.
קיראי בהרחבה על: סיבוכים אפשריים בלידה
כעבור כ-5 דקות לאחר הלידה, נערך המבחן השני, מבלי להסתמך על תוצאות המבחן הראשון. המבחן השני מטרתו לשלול אבחונים אשר ניתנו בפעם הראשונה ונפתרו באופן מיידי באמצעות טיפול מקומי, כגון שאיבת נוזלים מהאף או העברת חמצן וכיוצא בזה. במקרים בהם המבחן השני מאשש את המבחן הראשוני, מועבר התינוק לטיפול נמרץ ולהמשך השגחה רפואית מקצועית.
אילו פרמטריים נבדקים במבחן וכיצד מחושב הניקוד?
מבחן אפגר בוחן חמישה היבטים עיקריים וחשובים בהתנהגות התינוק מיד לאחר צאתו מרחם אמו לאוויר העולם וקובע בעבורם את מדדי התפקוד התקין המוסכמים:
דופק – 100 פעימות כל דקה נחשבות לדופק תקין ולכן תינוק אשר בבדיקה עולה כי יש לו דופק תקין יקבל 2 נקודות לציון האפגר.
דופק העומד על פחות מ-100 פעימות לדקה יקבל נקודה אחת ובמקרים בהם לא ברור הדופק או שלא ניתן למששו, התינוק לא יקבל נקודות וזה צריך להדליק נורה אדומה לרופאים.
נשימה – ניסיונות לנשימות עמוקות ובכי יזכו את הנבדק ב-2 נקודות. נשימה חלשה תזכה אותו בנקודה אחת ואילו היעדר ניסיונות נשימה לא יעניקו לו ניקוד כלל.
תגובה רפלקסיבית – בדיקת רפלקסים המבוצעת באמצעות הידיים.
תגובה של בכי מזכה את התינוק בשתי נקודות, עיוות הפנים בנקודה אחת והיעדר תגובה לא יזכה את התינוק בנקודות כלל.
טונוס שרירים – טונוס שרירים נקבע על פי תנועות הגפיים של הרך הנולד. שתי נקודות מוענקות לתינוק על תנועה דינאמית של הגפיים ואפס נקודות ירשמו במקרים של היעדר תנועה.
צבע עור – דקות ספורות לאחר הלידה משתנה גוון עורם של כל התינוקות מכחלחל לוורוד. שינוי מלא של צבע הגוף יזכה את התינוק בשתי נקודות, שינוי חלקי בנקודה אחת ובמידה וכל גופו של התינוק נותר בגוון כחלחל, הוא לא יזוכה בניקוד כלל וגם זה אמור להדליק נורה אדומה לרופא בחדר הלידה.
ציון אפגר נמוך
על פי ממצאי המבחן ניתן להעריך את מצבו הכללי של התינוק ולאבחן סיכוי לבעיות שונות בגופו. במידה ולתינוק ניתן ציון נמוך יחסית במבחן אפגר, הוא יועבר להשגחה ולבדיקות נוספות ואפילו לטיפול נמרץ במקרים קיצוניים של ציון נמוך במיוחד. ציון אפגר נמוך מוכר יותר ביילודים בעלי מומים מולדים.
לקריאה נוספת: גורמים ודרכי טיפול בלידת פג
ביכולתו של מבחן אפגר למנוע בעיות רפואיות עתידיות, אך הוא אינו מהווה פרמטר לבריאותו העתידית של התינוק ואין בו כדי להעיד על רמת האינטליגנציה של התינוק או על יכולותיו וכישוריו העתידיים.
מטרתו היחידה של המבחן היא לתת מידע לגבי הצורך בתשומת לב מיוחדת ברגעים הראשונים שלאחר יציאתו של התינוק מרחם האם אל אוויר העולם.
המשיכי לקרוא באתר על: הרדמה אפידורלית בזמן הלידה