כמה שעות בממוצע משקיע אדם בחשיבה על שם לתינוק או התינוקת שעתידים להגיע לאוויר העולם ממש עוד מעט? איך נבחר את השם שהכי מתאים לתינוק/ת שלנו? האם נבחר שם נפוץ, ישראלי, תנכי, מיוחד, נדיר, שם גנרי…?
שאלות מצויינות שמעסיקות כמעט כל הורה, אשה וגבר, בתקופה שלפני הלידה. לכל איש ואשה יש שם שבחרו ונתנו ההורים, אז בואו נדבר על הרעיון שעומד מאחורי בחירת השם ונדון בשאלות שכולנו מתמודדים איתן בשלב כזה או אחר.
אחד העיסוקים המהנים בטרם בוא התינוק לעולם, הוא בניית רשימת שמות פוטנציאליים לתינוק שטרם נולד. זוגות רבים מעלים שמות שונים והשערות מרובות לגבי שם התינוק, כהוויכוחים אודות השם הנבחר מתחילים עוד בטרם החלו צירי לידה.
יש אנשים שיודעים עוד מילדותם כיצד יקראו לבנם ולבתם, והם רק מקווים למצוא בני זוג שיסכימו עם שמות אלה. יש אנשים שברור להם כי ילדיהם יהיו קרויים על שם קרובי משפחה. יש אנשים הבודקים אם השם עליו חשבו עבור ילדם כבר קיים או יותר נכון כמה הוא נפוץ, על מנת להעניק לתינוק/ת שם ייחודי ומקורי.
יש אנשים הבודקים את השם לפי תורת הקבלה או הנומרולוגיה, בעוד שיש [הרבה מאד] אנשים שיבחרו שמות תנכיים או שמות עם זיקה חזקה לארץ ישראל ומורשתה.
אולי זה יפליא חלק מהקוראים, אבל יש אפילו לא מעט תינוקות, ששם הבטן בו כינו אותם הוריהם במהלך ההריון התאימו להם כל כך והאחים הגדולים התרגלו אליו כל כך, עד ששם הבטן הפך להיות שמו הרשמי של התינוק גם לאחר הלידה.
שם הוא עניין בעל משמעות רבה בכל התרבויות. יש המאמינים כי מתן שם הוא השתתפות בתהליך הבריאה וכי זה למעשה מה שמפריד אותנו מבעלי החיים – היכולת לזהות ולהגדיר כל דבר בשמו הפרטי, שילווה אותו לאורך החיים.
שם מהו? נקרא לשושנה בשם אחר, האם יאבד לה ניחוחה? (שייקספיר, “רומיאו ויוליה”)
בגלל שהנושא מרתק, נתחיל בדיון הנפוץ ביותר בקרב הורים, בכל מקום בעולם, לגבי בחירת שם פרטי לתינוק – איפה מתחילים, איך בוחרים, איפה אפשר לקבל דוגמאות ורעיונות לשמות מיוחדים לבנים ולבנות, איך מגיעים להסכמות עם בת/בן הזוג במקרה של חילוקי דעות שכיחים על השם המיועד, מה נהוג ומה לא נהוג לעשות ועוד!
דרכים לבחירת שם לתינוק…
אם הרשימה שהגיתם עתירת רעיונות, או לחלופין אין לכן שום שם שמרגיש נכון לתינוקת שלכם, אספנו עבורכם מספר רעיונות:
- באיזו עונה נולדו? סתיו ואביב הם שמות מקובלים. האם ילדכם יהיה קיץ הראשון במדינה?
- ילדים רבים נקראים בשם החודש בו נולדו כמו סיוון, ניסן, מאי, יולי.
- ילדים שזכו להיוולד ביום חג, מקבלים שם המסמל זאת. ילדי חנוכה מקבלים שמות הקשורים לאור או נקראים על שמות המכבים. נטע ושקד נולדו בט”ו בשבט. ילדי פסח הם סמדר, ניצן, אביב. עומר מספירת העומר.
- שייכות למקום אהוב, יכולה להיות מונצחת בשם. גיא שגדל בעמק, רומי שנהרתה בטיול לאיטליה, נופית, גל, וערבה שנולדו מול נוף אהוב על הוריהם.
- תוכלו לבחור שמות שמתאימים לבן ולבת באותה מידה, למשל עדי, זהר, מעיין, דניאל.
- יש כיום שמות ותיקים שמבצעים לידה מחודשת כגון דוד, מיכאל, רחל, נעמי. ומאידך, נפוצים שמות בעלי ניחוח של שפה זרה, כגון דין, רוי, אנבל.
- שמות מעולם הטבע כגון ניצן, אגם, כפיר, אלמוג.
- שמות שתמיד יהיו כאן ומתאימים לסבים כמו לנכדים, כמו תמר, יעל, יונתן, נעה, אורי.
זוגות רבים נענים לבקשות בני משפחה, הצעות וביקורת בנוגע לשם הנבחר. זכרו להיות רגישים למשפחתכם ולנהוג בהם כבוד, אך זכרו גם כי מדובר בילדכם, והוא או היא יהיו אלה שיישאו את שמם כל ימי חייהם.
את האמא ואתה האבא וזאת ההזדמנות שלכם!
אל תסחפו אחרי המלצות של חברים ובני משפחה. זה לא הזמן לממש את המאוויים של אף אחד אחר. זאת ההזדמנות שלך לתת שם לתינוק שלך, שם שילווה את התינוק לאורך חייו ויצמד לשם המשפחה שלך. זאת צריכה בכל מקרה להיות החלטה משותפת של ההורים.
תשתדלו לתת דרור למחשבות ולרגשות שלכם. תכינו רשימות אישיות ותעשו הצלבות. לבטח תמצאו לא מעט שמות ששניכם תסכימו שהם יכולים להיות אופציה לשם הנבחר. תכינו רשימה משותפת של שמות ששניכם אוהבים. אם תרצו לשתף ולהתייעץ, זאת החלטה שלכם, לנו נראה שבחירת השם של התינוק/ת היא תהליך אישי ואינטימי, כשעיקר החוויה הנה של ההורים וחשוב לשמור עליה, אבל כמובן שכל אחד ראוי שיפעל בהתאם לצו מצפונו.
בין אם אתם אוהבים שמות נדירים שאף אחד לא מכיר את המשמעות שלהם ובין אם תרצו למצוא שם גנרי ונפוץ, שיהיה קל להגייה בכל שפה וכמעט בכל מקום בעולם, לכו בעקבות הלב. בשיתוף מלא עם בת או בן הזוג ונצלו את ההזדמנות שלא חוזרת יותר מדי פעמים בחיים.
וגם אם לא מתחשק לכם להתעסק בבחירת השם לפני הלידה, זה ממש בסדר. לפחות 15% מההורים מחליטים איך לקרוא לקטנטנ/ה רק לאחר הלידה. אחרי שהתינוק/ת מגיע/ה לאוויר העולם ואפשר לראות את הפנים הקטנות בפעם הראשונה. אומרים שאז זה הרבה יותר קל.