ביוץ הנו תופעה המתרחשת בגוף האישה מדי חודש, במהלכה מבשילה בשחלה ביצית אחת מתוך מספר רב של זקיקים – כיסים קטנים בהן מתפתחות הביציות בהדרגה בכל מחזור וסתי.
במהלך ימי הביוץ, הביצית אשר הגיעה לבשלות אופטימלית פורצת את דופן הזקיק ועושה דרכה בתנועת משיכה קדימה אל קצה החצוצרה.
הפריית הביצית על ידי הזרע מתרחשת בתוך החצוצרה, אליה נדחפת הביצית מכוח תנועתיותן של שערות קטנות הנעות כלפי פנים ובשל אפקט התכווצות החצוצרה.
מהו חלון הביוץ?
משך חייה של הביצית הבשלה בתוך החצוצרה מוגבל בזמן ונמשך בין 18 ל-24 שעות בממוצע.
חלון ההזדמנויות להפריה מתרחש בפרק זמן זה בלבד, ובמידה ולא יחדור במהלכו זרע לתוך הביצית, לאחר מסע ארוך אותו שורדים החזקים והמהירים שבזרעים, הרי שהביצית תתפרק ותיפלט מהגוף בדרך של דימום הוסת.
לזיהוי מועד הביוץ באופן מדויק נודעת חשיבות רבה, כדי לתזמן את יחסי המין במועד המתאים ולהגביר את הסיכוי להשגת ההריון.
ניבוי מועד הביוץ מתאפשר במספר דרכים – חלקן טבעיות ואחרות בסיוע שיטות שונות:
מחשבון ביולוגי: חישוב מתמטי של חלון הביוץ
בכדי להיכנס להריון יש לתזמן את קיום יחסי המין סביב מועד הביוץ. כאן נכנסת מעט מתמטיקה לתמונה: מחזור הוסת של האישה מתחלק לשני פרקי זמן – עד הביוץ ומסיומו ועד הופעת הוסת הבאה.
פרק הזמן השני נמשך כ- 14 יום לערך, כך שאישה בעלת מחזורים סדירים תוכל לחשב את מועד הביוץ אצלה באופן מדויק. אשה, אשר מחזורי הוסת שלה אינם סדירים ומעוניינת לתזמן את חלון הביוץ, תצטרך לנהל רישום ומעקב אחרי דפוסי המחזור החודשי שלה במשך כחצי שנה.
אז תוכל האישה להעריך באופן ממוצע את תקופת הביוץ שלה, אשר תשתרע על פני מספר ימים, שהינם האפקטיביים לקיום יחסי מין בכדי להיכנס להריון (תוך הוספת טווח זמן של יומיים קדימה ואחורה).
כיום, קיימים אתרי אינטרנט המציעים שירותי מחשבון ביוץ – לצורך כך יש להזין את תאריך הוסת האחרונה (יומה הראשון) ומשך המחזור החודשי (מספר הימים בין תחילת שתי וסתות עוקבות), והמחשבון מפיק את תאריך הביוץ המשוער.
יחד עם זאת, נוכח השוני הטבעי בין מחזור אחד למשנהו, מדובר בחישוב ממוצע בלבד, שאינו מספק וודאות נחרצת לגבי ימי ביוץ.
שיטות טבעיות לבדיקת ביוץ
ישנן נשים, אשר יודעות לזהות במדויק את זמן הביוץ, לאחר שהן חשות בכאב המופיע בצידה הימני או השמאלי של הבטן התחתונה באמצע המחזור החודשי, שעה שהביצית פורצת ממעטפת הזקיק, מספר ימים לפני הביוץ.
זיהוי כאבים של לפני ואחרי מועד הביוץ מאפשר לנשים אלה לתזמן את קיום יחסי המין בהתאם.
לקריאה נוספת: מהם הימים הבטוחים?
מדידת חום השחר
שיטה מסורתית זו מסייעת בעיקר לנשים, אשר מחזור הוסת שלהן אינו סדיר. במסגרתה נדרשת האישה למדוד את חום גופה מדי בוקר לאחר ההשכמה ועוד טרם קמה מהמיטה.
השיטה מסתמכת על התופעה הפיזיולוגית לפיה, לאחר הביוץ אמור חום הגוף הראשוני לעלות בכחצי מעלה, וזאת עקב כך, שהזקיק הריק ממנו בקעה הביצית הופך לגופיף צהוב, המייצר פרוגסטרון לתמיכה בקליטת ההריון והשתרשות העובר.
החסרון המרכזי הטמון בשיטה זו הינו החמצת מועד הביוץ, שכן המדידה המצביעה על עליית חום הגוף מתייחסת ליום שאחרי ואפילו לפרק זמן של מספר ימים לאחר הביוץ.
יתרה מכך, מדובר בשיטה שאינה מהימנה ומדוייקת דיה נוכח תנודות אפשריות בחום הגוף מסיבות שונות, אשר אינן קשורות במחזור החודשי.
מעקב אחר שינויים בריר צוואר הרחם
כשבוע לערך לפני הביוץ מפריש הזקיק המוביל, אשר מגיע לבשלות בשחלה, כמויות רבות של ההורמון אסטרוגן, הגורמות להפרשת ריר שקוף, בעל מרקם פחות צמיגי, על ידי צוואר הרחם – מרקם בו יוכל הזרע להתקיים עד שיחדור לביצית.
לאחר הביוץ ועם הפיכת הזקיק הריק לגופיף צהוב, חלה עליה בכמות ההורמון פרוגסטרון, המשנה את מרקם הריר המופרש על ידי צוואר הרחם למועט וצמיגי יותר, כדי למנוע חדירת הזרע לביצית בשלב זה. זיהוי השינויים במרקם הריר המופרש מצוואר הרחם מאפשר לתזמן את מועד הביוץ החודשי.
ערכה ביתית חד פעמית לזיהוי ביוץ על בסיס שתן
מבוססת על זיהוי הורמון ההצהבה בשתן, אשר גורם לביוץ. הורמון זה, ה LH, מזנק בפרק זמן של בין 36 ל 12 שעות לפני מועד הביוץ. ערכות ביוץ מסוג זה, אותן ניתן להשיג בבתי המרקחת וברשתות הפארם ללא מרשם רופא, מבוססות על עיקרון הדומה לערכות בדיקת ההריון ומכילות מקלונים אותם נדרשת האישה לטבול בשתן הראשון של הבוקר.
הופעת הסימון המצביע על הימצאות הורמון ההצהבה בשתן מעידה על כך, שהביוץ עצמו יתרחש תוך פרק זמן ממוצע של כ 24 שעות.
ערכת ביתית רב פעמית לזיהוי ביוץ על פי רוק
כיום קיימות בשוק ערכות מתקדמות לזיהוי מועד הביוץ באופן מדויק כמעט לחלוטין. ערכות אלה מבוססות על גלגל מעקב, באמצעותו ניתן לאבחן את מועד הביוץ על פי הפרשת הרוק של האישה באופן יומיומי, ומתן תוצאה תוך דקות. הביוץ בשיטה זו מזוהה כ- 4 ימים בממוצע לפני הגעתו לשיא ומאפשר תזמון מהימן של יחסי המין לצורך הפריה.
זיהוי הביוץ באמצעות מעקב רפואי
נשים, אשר מחזור הוסת שלהן אינו סדיר או בעלות בעיית פוריות שסיבתה שיבושים בתהליך הביוץ, מבצעות מעקב זקיקים גניקולוגי, לצורך התחקות אחר התפתחותם של הזקיקים בשחלותיהן.
הבדיקה נערכת בתדירות של אחת ליומיים סביב מועד הביוץ המשוער באמצעות מכשיר האולטרסאונד, אשר מלמד על קצב התפתחות הזקיקים ועל גודלם.
טרם הביוץ ופקיעת מעטפת הזקיק המוביל בשחלה מגיע הזקיק לגודל אופטימלי מסויים וזהו המועד בו מורה הרופא לנבדקת לתזמן את קיום יחסי המין.
נוסף למעקב הזקיקים נדרשת לעיתים האישה לביצוע בדיקות דם תכופות למעקב אחר רמות ההורמונים בגופה, לצורך תזמון מדויק יותר של מועד הביוץ.
לקריאה נוספת: הפריה חוץ גופית ללא הורמונים
חיזוק והשראת ביוץ
לאחר חישוב מועד הביוץ קיימות שיטות שונות לניצול מיטבי של פרק זמן זה בכדי לשפר את סיכויי ההתעברות:
השיטה הותיקה הינה קיום יחסי מין לסירוגין – יום כן, יום לא סביב מועד הביוץ. באופן זה יתפתח הזרע למצב אופטימאלי וישביח את עצמו לקראת המסע הארוך לתוך החצוצרה.
עבור נשים, אשר להן בעיית פוריות על רקע תהליך ביוץ בלתי סדיר, קיימים תכשירים להגברת או השראת ביוץ, כמו איקאקלומין או גונדטרופינים, המיועדים להגברת הפוטנציאל השחלתי ולהתפתחות מספר רב של ביציות במחזור וסת נתון.
מתקשה להיכנס להריון: קראי על: מהם טיפולי הפריה מלאכותית?
מתן תכשירים מסוג זה מבוצע על ידי רופאי פריון מומחים, באופן מבוקר, בכדי להימנע ממצב של גירוי יתר שחלתי ומתופעה של ביוץ בו משתחררות ומופרות מספר ביציות, שתוצאתו הינה הריונות מרובי עוברים.
קראי באתר על: הריון מדומה false pregnancy