שליה היא איבר המתפתח במהלך ההיריון במקביל להתפתחות העובר. השליה היא איבר חיוני להתפתחות תקינה ונורמלית של ההריון והיא אחראית בין היתר על חילוף חומרים, הפרשת הורמונים והעברת מזון וחמצן מהאם לעובר. במצב הנורמלי, השליה ממוקמת בדופן הרחם וממנה יוצא חבל הטבור המשמש כצינור הזנה לעובר.
היפרדות שליה הינה מצב בו השליה מתנתקת מהמקום הטבעי שלה, שהו בחלקו הפנימי של הרחם. היפרדות שליה מתבצעת, בדרגות חומרה שונות כלומר באופן חלקי או מלא, טרם לידת העובר.
מבחינה סטטיסטית מדובר בתופעה המתרחשת בכ- 5% עד 10% מכלל ההריונות ונחשבת לגורם סיכון גבוה בקרב נשים הרות. כשליש מהדימומים הוגינאליים במהלך הטרימסטר השני של ההריון, נגרמים כתוצאה מהיפרדות שליה המהווה גורם סיכון גבוה לסיבוכים בלידה וללידה מוקדמת.
מהם גורמי הסיכון של היפרדות שליה?
הגם שלא נמצא גורם עיקרי לתופעת היפרדות שליה, ישנן קבוצות סיכון וגורמי סיכון עיקריים, המגדילים את הסיכוי להתרחשות התופעה במהלך ההיריון:
- נשים המעשנות במהלך ההריון.
- נשים הצורכות קוקאין במהלך הריון.
- נשים הסובלות מיתר לחץ דם.
- נשים הסובלות מרעלת הריון, הן אם מדובר בהריון הנוכחי או בהריונות קודמים.
- נשים אשר סבלו מהיפרדות שליה בהריונות קודמים.
- חבלה באזור הבטן.
- ירידת מים מוקדמת.
- נשים מעל גיל 35.
לקריאה נוספת: יתרונות וסיכונים בהריון בגיל שלושים פלוס
מהם התסמינים לתופעה?
עם הופעת אחד או יותר מהתסמינים הבאים, יש חשש להיפרדות שליה:
- צירים מוקדמים.
- כאבים בבטן התחתונה.
- דימום וגינאלי.
- פעימות לב לא סדירות של העובר.
- בטן קשה.
- רחם רך.
חשוב לציין כי בכל מקרה של דימום וגינאלי במהלך ההיריון, יש לפנות באופן מיידי לטיפול רפואי.
מהם הסכנות והסיכונים לעובר?
כאמור לשליה תפקיד חיוני ומרכזי במהלך ההיריון, בין היתר היא אחראית על אספקת מזון וחמצן לעובר ולכן מצב בו היא מתנתקת באופן מלא או חלקי מהרחם, חושף את האם ואת העובר לסיכונים.
סיבוך נפוץ במיוחד הינו דימום וגינאלי העלול לגרום לכשל באספקת חמצן ואו דם לעובר ובמקרי קיצון אף עלול להעמיד את העובר בסכנת מוות. הסיכון לאם במצב של היפרדות שלייה נוצר בשל הדימום הנגרם בעת ההינתקות.
קראו בהרחבה על: סיבוכים בהריון
במקרים בהם ישנו דימום כבד, עלולה להיווצר בעיה באספקת הדם לאיברים אחרים בגוף, דבר המחייב קבלת טיפול רפואי, עירוי נוזלים ועוד. חשוב להדגיש כי כאשר האם והעובר מקבלים טיפול כנדרש, ברוב המקרים ניתן להתגבר על התופעה והסכנות הכרוכות בה.
לקריאה נוספת: פיצויים לנפגעי רשלנות רפואית במעקב הריון
הטיפול בתופעה תלוי במידה רבה בשלב ההריון ובדרגת חומרת ההיפרדות. ישנם מקרים בהם ניתן לטפל בתופעה באמצעות שמירת הריון, בדרך כלל כאשר מדובר בהריון בשלבים מוקדמים וכאשר ההיפרדות היא בדרגה נמוכה והעובר עדיין לא בשל לצאת לאוויר העולם.
במקרים קשים יותר, ההמלצה תהיה המשך מעקב וטיפול רפואי אך כאשר מדובר בשלבים מתקדמים של ההיריון ובהיפרדות בדרגה גבוהה יותר, יינתן זירוז לידה ואף יבוצע ניתוח קיסרי.
קראו באתר על: רשלנות רפואית בלידה