הסכם הורות הינו חוזה הנחתם בין שני אנשים המעוניינים בילד משותף אך אינם מתכוונים למסד את הקשר ביניהם. הצורך בהסכם שכזה עלה על הפרק בעשורים האחרונים עקב השינויים וההתרחבות של הגדרת המושג תא משפחתי.
הסכם הורות מיועד לאפשר לשני אנשים בוגרים, שאינם בני זוג להקים משפחה אלטרנטיבית בתנאים ידועים מראש. בין השאר ההסכם מתאים למשפחות חד מיניות הנמצאות בהליכי אימוץ או בהליך פונדקאות.
בנוסף ישנם בני זוג חד מיניים המחליטים להביא ילד בשיתוף עם אישה / גבר, שאין עימם כל קשר רומנטי וזאת על מנת לממש את הרצון העז שלהם להיות הורים.
למרות שהסכמי ההורות משמשים פיתרון בעיקר לזוגות המעוניינים לגדל ילד מחוץ לתבנית הנישואין המסורתית, יכולה להיות להם גם תרומה רבה לזוגות שכבר נשואים.
הסכם הורות, אשר נחתם בזמן שהאישה הנשואה כבר נמצאת בשלבי הריון, מבטיח מענה הולם בהסכמת שני ההורים לכל צרכיו העתידיים של הילד.
גם אם בעתיד עקב פרידה או כל אירוע לא צפוי אחר ישתנה הסטטוס של התא המשפחתי, למעמד של משפחה חד הורית.
הסכם שכזה, עשוי לתרום ליציבות במערכת היחסים בין ההורים ולהבטיח בראש ובראשונה את טובת הילד.
הסכם הורות הוא רלוונטי גם במקרים שהאישה ההרה נמצאת בקשר זוגי שאינו ממוסד, כדוגמת הורים, אשר לא באו בברית נישואים בדרך הקונבנציונאלית.
דוגמא לכך היא נישואים אזרחיים אשר במדינת ישראל אינם מוכרים על ידי הרשויות או לחלופין ידועים בציבור.
קהל נוסף אשר הסכם הורות יכול להיות שימושי עבורו הוא הורים גרושים או בני זוג העומדים להתגרש בזמן שהאישה כבר נמצאת בשלבי בהריון. ההסכם תורם רבות לשקט הנפשי של כל הצדדים כי הוא מבטיח את עתידו של התינוק שבדרך.
כדאי שתדעו יותר על: ייעוץ גנטי לפני ההריון
יש חשיבות רבה למועד של הסדרת ההסכם משמע יש הבדל בין אם הוא מתבצע בתקופת ההיריון, או בין אם בשלב תכנון ההיריון. מרגע שהתקבלה החלטה על הורות משותפת ניתן לערוך הסכמי הורות בכל שלב, אך עדיף שההסכמים ייחתמו מוקדם ככל האפשר על מנת שהתנאים יהיו ברורים ושפעולות חשובות ייעשו בהסכמה כבר בתקופת ההיריון.
מה צריך להיות כתוב בהסכם הורות?
בדיקות
בתקופת ההיריון, יש לשים לב לסעיפים חשובים כמו אלו הקשורים לבחירת הרופאים, בית החולים הנבחר שבו תתרחש הלידה, הסכמה לגבי הבדיקות והמעקבים הצפויים במהלך ההיריון.
קראו בהרחבה על: קורס הכנה ללידה
בנוסף חשוב שכל הפרטים לגבי נוכחותו של בן הזוג במהלך הבדיקות ובלידה עצמה יהיו ברורים ומוסכמים מראש.
הוצאות ומזונות
חשוב לכסות מראש את נושא ההוצאות במהלך ההיריון, בזמן הלידה ובתקופה שלאחר הלידה. סעיפים חשובים נוספים הם חלוקת האחריות ההורית וזמני השהות עם הילד, מזונות ומימון צרכים נלווים, אמצעים לפתרון סכסוכים וקביעת שם הילד.
גם גובה תשלום המזונות נגזר מטיב הסכם המשמורת והסכומים מיועדים לכיסוי כל ההוצאות הקשורות לגידולו של הילד. יש לפרט את ההוצאות הבסיסיות כמו מזון ביגוד והנעלה, תשלומים למוסדות החינוך, הוצאות רפואיות, שותפות בשכר דירה וחשבונות שוטפים וגם הוצאות נלוות כגון שיעורים פרטיים, חוגים, נסיעות, בילויים ומשחקים.
קראו בהרחבה על מוצרי תינוקות מומלצים
החוק קובע כי עד גיל 6 על האב לשאת בכל ההוצאות. כאשר גיל הילדים הוא בין 6 ל – 15 על האב לשלם עבור ההוצאות הבסיסיות בלבד ושאר ההוצאות הנוספות יחלקו בין שני בני הזוג בהתאם ליכולתם הכלכלית.
משמורת
בחלק העוסק בחלוקת האחריות ההורית חשוב לנסח באופן ברור ומפורט כיצד תחולק האחריות בין ההורים, מבחינת משמורת והסדרי ראיה.
סעיף המשמורת מגדיר באם מדובר במשמורת משותפת שבה חלוקת זמני השהות עם הילד היא שווה, או שעיקר האחריות לגידול הילד מוטלת על אחד מבני הזוג אשר יהיה ההורה המשמורן.
הסדרי הראיה ייקבעו לפי סוג המשמורת ובין היתר יוחלט באילו מימות השבוע ישהה כל הורה עם הילד וכיצד תחולק הנוכחות בחגים, בחופשות ובימי מחלה, תוך התחשבות בצרכי הילד.
קביעת שם ושם משפחה לילד
הסעיף בעניין בחירת שם הילד חשוב על מנת למנוע ויכוחים העלולים להופיע בעתיד. מאחר שהסכם הורות בא להבטיח תנאים של הסכמה ושלום בין הצדדים, במקרה של פרידה או שמלכתחילה הוא מיועד לבני זוג שאינם נשואים, חשוב לקבוע מראש האם הילד ישא את שם המשפחה של האב או את זה של אימו. כיום ניתן לצרף את שני השמות וכך כולם מרוצים.
במסגרת החוזה חשוב להסכים מראש על אמצעים ליישוב מחלוקות כך שבמקרה ותתעוררנה בבעיות בעתיד יוכלו ההורים לפנות לגישור, ייעוץ משפטי או טיפול ובלבד שהדרכים לפתרון תהיינה מקובלות על שני הצדדים.
מהו התוקף המשפטי של הסכם הורות?
הסכם ההורות מוגדר כמסמך בעל תוקף משפטי ולכן הוא מחייב את שני בני הזוג החתומים עליו. החתימה על ההסכם יכולה להתבצע כאמור עוד בתקופת תכנון ההיריון, במהלכו או לפני הלידה, אך האישור מבית המשפט מתקבל לאחר הלידה. מסיבה זו עדיף להמתין לשלב זה, אולם יש לזכור שעם עריכתו וחתימתו נחשב המסמך למסמך תקף.
רוצה להיכנס להריון? חשוב שתדעי יותר על חומצה פולית
על ההורים לבחור האם הסכם ההורות ינוסח על ידי עורך דין או מגשר. הסכם על ידי עורך דין המומחה לענייני משפחה יהיה בקנה אחד, עם השקפת העולם של בית המשפט, אשר לפיו, יש להעדיף תמיד את טובת הילד.
בתהליך הגישור הרעיון הוא להגיע להסכם תוך תקשורת טובה ופשרה ובאופן זה לשפר את היחסים בין בני הזוג השותפים להורות וכך לתרום לטובת הילד. בנוסף עריכת ההסכם על ידי מגשר עשויה למנוע פניה לבית משפט, במיוחד במקרה של סכסוך או פרידה.
מאחר שמדובר בהחלטות משמעותיות יש לבצע את התהליך בקפידה. על בני הזוג לפנות זמן להיכרות מקדימה ומעמיקה ולחתור לשיתוף פעולה, שישם את טובת הילד בראש.
המשיכי לקרוא באתר על: דיאטה ותזונה נכונה בתקופת ההריון