הפלה טבעית היא סיומו הספונטאני (כלומר – לא יזום) של ההריון. היא נפוצה מאוד בשלבים הראשונים של ההריון, אך יכולה להתרחש גם לאחריהם. הפלה טבעית או miscarriage היא תהליך מאוד נפוץ, אשר אינו מצביע דבר על סיכוייה של האישה להרות בעתיד.
ברוב הפעמים לא ניתן למנוע את ההפלה והיא נגרמת מליקויים בעובר או בסביבתו, שלא בהכרח יחזרו על עצמם בהריון הבא. עם זאת, חשוב להכיר את הסימנים ודרכי הזיהוי כדי לדעת מתי לפנות לעזרה רפואית.
הפלות מוקדמות מאוד מתרחשות לפני סיום ששת השבועות הראשונים של ההריון (בששת השבועות שלאחר תחילת הווסת האחרונה של האישה), ונקראות בשפה הרפואית “אובדן הריון מוקדם”, או “הריון כימי”. הפלות שמתרחשות לאחר שלב זה נקראות “הפלה ספונטאנית קלינית”.
רבות מההפלות מתרחשות לפני שהאישה יודעת בכלל שהיא בהיריון. בהריונות ידועים, אחוז ההפלות בשליש זה עומד על אחד מתוך 5-4 הריונות. מרגע שרואים דופק בבדיקת האולטרסאונד, הסיכויים להפלה צונחים משמעותית, וקטנים ככל שההיריון מתקדם.
הפלה בשלב זה נקראת “הפלה מאוחרת”. הגורם המרכזי לה הוא אי ספיקה של צוואר הרחם, הגורמת לו להיפתח.
מצב זה נדיר יותר, ובמקרים אחדים ניתן לטפל בו רפואית באמצעות קשירת צוואר הרחם. לעתים הקושי נגרם מבעיה בחבל הטבור.
במידה וישנם סיבוכים בשליש האחרון להריון (שבוע 28 והלאה) העובר יוכל ברוב המקרים לשרוד בחוץ, עם עזרה. במידה והלידה התרחשה לפני השבוע ה-37 היא תיקרא “לידה מוקדמת”, גם אם העובר לא ישרוד את הלידה.
קיראי בהרחבה על: התפתחות העובר לפי שבועות ההריון
עובר שליבו מפסיק לפעום ברחם יקרא ולד מת. באופן כללי תהליך זה לא נקרא הפלה טבעית, למרות שיש כאלה שבוחרים לקרוא לזה כך.
דימום וכאבי בטן חזקים הם סימן אזהרה משמעותי. חשוב להיבדק מיד במקרים של דמם חזק וטרי, אך רצוי לזכור כי הוא לא בהכרח מבשר על סיום הריון או על פגיעה בעובר. בשבועות הראשונים גם נימי דם חומים או וורודים עלולים להוות סימן אזהרה, ולכן יש להיבדק.
בשבוע השביעי להריון בערך תתבקש האישה להיבדק באולטרסאונד. אם יתברר כי התפתח שק הריון אך לא נצפה עובר בתוכו, ההיריון יוגדר כ”הריון חסר עוברים”. במקרה כזה יחכו הרופאים שהשק ייפלט לבד, או ימליצו לבצע שאיבה או גרידה.
קיראו בהרחבה על: הפסקת הריון יזומה (הפלה מלאכותית)
יהיו גם מקרים בהם צוואר הרחם יפתח, וההפלה תהיה בלתי נמנעת משום שהוא לא יוכל להחזיק את העובר והשליה בתוכו.
לעתים תתרחש הפלה מלאה, בה כל החלקים המרכיבים את ההריון יוצאו מהגוף באופן טבעי, אך לעתים ישארו חלקים מרקמת הרחם או השליה, ואז יאלצו להוציא אותם באופן ידני, או ימליצו לחכות. עלולים להיות גם מקרים בהם דופק העובר מפסיק לפעום, אך לוקח זמן מה עד שהוא נפלט החוצה. מצב זה נקרא “הפלה בוששת”.
הפלות טבעיות חוזרות הן אירוע נדיר, אך כזה שבאמצעות בדיקה מדוקדקת יכול להניב תוצאות טובות. ישנן בעיות שעלולות להיות ה”חשודות העיקריות” כגון קרישיות יתר או חשיפה לחומרים מזיקים. הרוב המוחלט של הנשים שחוו שתי הפלות טבעיות יוכלו להנות מהריון תקין בהמשך.
קיראו בהרחבה על: סיבוכים בהריון
בדיקת NIPT היא בדיקה המיועדת לבדוק DNA עוברי בדם האם לצורך אבחון תסמונות גנטיות כבר…
נתחיל מהשורה התחתונה, בדיקת צ'יפ גנטי חשובה לכל אישה ובכל הריון, ללא יוצא מן הכלל.…
משפחה ענקית של מוטציות גורמת לאינספור תסמונות ומחלות והן נקראות מוטציות דה נובו או בעברית…
הריוניים? מזל טוב! אתם ודאי נרגשים ומלאי ציפייה, ומכיוון שאתם סומכים על רפואת המאה ה-21…
אנחנו כותבים בלשון זכר רק מטעמי נוחות. התקף זעם או טנטרום הנו חלק כמעט בלתי…
אנחנו כאן למטרה אחת עיקרית: להעלות את המודעות הציבורית לגבי חשיבותה של בדיקת הצ'יפ הגנטי…