הריון חוץ רחמי הוא, כפי ששמו מעיד עליו, הריון מחוץ לרחם, והוא נחשב לתופעה נדירה יחסית המתרחשת בין אחד לשניים וחצי אחוזים מכלל ההריונות.
לאחר הבשלת הביצית בשחלה, היא בוקעת ונכנסת אל החצוצרה וממנה היא נעה לכיוון הרחם. לרוב לאחר ההפריה משתרשת הביצית ברירית הרחם וההריון מתחיל.
בניגוד להריון תקין, מתרחש ההריון החוץ רחמי באיבר או באזור שאיננו הרחם, ובמרבית המקרים בדופן החצוצרה. לעיתים מתרחשים גם הריונות חוץ רחמיים בשחלה, בחלל הבטן או בצוואר הרחם.
הגורמים להריון חוץ רחמי
הריון חוץ רחמי עלול להתרחש כתוצאה מבעיות שונות בתפקוד החצוצרה: חצוצרה חסומה, דלקת בחצוצרה, צלקת בדופן החצוצרה, בעיה מולדת כלשהי בחצוצרה ופגיעה בחצוצרה כתוצאה מניתוח או ממחלה.
קיראי גם על: בעיות פוריות
בכל אחד מהמקרים, הביצית איננה יכולה לעבור מהחצוצרה אל הרחם וכאשר מתרחשת הפריה היא פשוט נצמדת אל דופן החצוצרה ומשתרשת בה.
לרוב ניתן לזהות הריון חוץ רחמי כבר בשלבי ההתהוות הראשונים. היום נהוג לבצע מעקב הריון כבר בשלבי ההריון הראשוניים ביותר, ובמקרים אלה נחשף ההריון החוץ רחמי עוד לפני הופעתם של סימפטומים שונים.
כאשר במהלך בדיקת אולטרסאונד אין עדות להריון בחלל הרחם, קיים חשש ממשי שההריון התרחש מחוץ לרחם.
לעיתים גם קיומן של רמות נמוכות של Beta HCG (הורמון המעיד על הריון) מרמזות על הריון חוץ רחמי. אך במרבית המקרים מצביעות רמות Beta HCG נמוכות על הריון שנוצר בעקבות ביוץ מאוחר או על הריון רחמי שאיננו מתפתח באופן תקין.
תסמינים וסיכונים של הריון חוץ רחמי
לרוב מלווה הריון חוץ רחמי בתסמינים שונים, כדוגמת: כאבי בטן חזקים או דימום מהנרתיק. הריון חוץ רחמי מתקדם עלול לגרום לקרע בחצוצרה, לכאבי בטן עזים, לדימומים חזקים ולעיתים גם לעילפון.
בנוסף לתסמינים אלה, כולל הריון חוץ רחמי את התסמינים המוכרים מהריון תקין: הפסקת המחזור החודשי, בחילות, רגישות בשדיים ותסמינים אחרים.
לקריאה נוספת: בדיקת הריון ביתית
מטבע הדברים, הריון תקין יכול להתפתח רק בחלל הרחם, ומסיבה זו, הריון חוץ רחמי כרוך בסיכונים שונים: היווצרות קרע בדופן החצוצרה או השחלה, דימום ולעיתים אף סכנת חיים.
עם זאת, שיעורי התמותה ממקרי הריון חוץ רחמי היו בעבר כשני אחוזים מכלל המקרים והיום הם אף נמוכים יותר. הסיכון המשמעותי ביותר של הריון חוץ רחמי הוא היווצרות של בעיות פוריות כתוצאה מפגיעה בחצוצרה.
הטיפול בהריון חוץ רחמי
הטיפול בהריון חוץ רחמי תלוי במצבה של האישה ובשלב התפתחות ההריון:
טיפול כירורגי בשיטת לפרוסקופיה – בשיטה זו מוחדרת אל חלל הבטן ואל החצוצרה מחט ארוכה וחלולה ובאמצעותה מוסר ההריון. הצלקות בעקבות הניתוח אינן משמעותיות וההחלמה ממנו היא מהירה. עם זאת, במקרים בהם גורם ההריון לנזק בלתי הפיך לחצוצרה, יש צורך להסירה.
טיפול תרופתי – כאשר ההריון נמצא רק בשלביו הראשונים, ניתן להשתמש גם בתרופות, כדוגמת מטוטרקסט. לאחר נטילת התרופה נבדקת רמת החלבון העוברי בדם. ירידה ברמת החלבון מעידה על נסיגת ההריון.
במקרים נדירים ביותר נפסק ההריון באופן טבעי ואין צורך בטיפול.
לקריאה נוספת: סיבוכים בהריון – סוכרת הריון, רעלת הריון ועוד…