הריון הינו שלב בחיים, המזמן לבני הזוג מגוון התמודדויות חדשות במישורים, הפיזי, הרגשי והתפיסתי גם יחד. שינויים, חרדות ולחצים, בעקבות ההריון ובמהלכו, אשר חווים בני הזוג כאינדיבידואלים במערכת היחסים, משפיעים על כל אחד מהם בפני עצמו ומשליכים בהכרח על התא הזוגי והדינמיקה הדואלית. מצב זה, מביא לא מעט אנשים לשקול טיפול זוגי.
המעבר ממתכונת של צמד למשולש, ובהריונות מרובי עוברים מזוג פלוס ילד למשפחה של ממש, הופך מוחשי יותר ככל שההריון מתקדם ומזמן משברים, מתחים ומחלוקות דווקא בשעה בה מצופה, כי בני הזוג יחושו בפסגת העולם, יחלקו באושרם ויתוו יחד תוכניות לעתיד. יעוץ זוגי, מבחינה זו, יסייע לכם להכין את עצמכם גם מנטאלית לקראת המציאות החדשה הזו.
כפי שזוגות רבים מגלים במסגרת טיפול זוגי, קשה מאוד להסתכל על התמונה האובייקטיבית ולהבין גם מה חווה הצד השני. אף שההריון נתפס כחוויה זוגית ולא אחת ניתן לשמוע בני זוג מבשרים: “אנחנו בהריון”, הרי בפועל, מי שנושאת בנטל הגופני, הכרוך בגידול העובר ובשינויים הפיזיולוגיים וההורמונליים, המתחוללים בעטיו, הינו האישה.
תקופת ההריון מלווה בקשת רחבה של תסמינים, כגון מיחושים, בחילות ושינויים במצבי הרוח לצד חרדה מתהליך הלידה, לחצים משפחתיים ואחרים, המאפיינים תקופה זו וחשש טבעי מהאחריות הרבה והמחוייבות הבלתי נדלית, השלובים בתפקיד ההורות. אלה משפיעים על הלך רוחה והתנהלותה של האם לעתיד ובאופן ישיר גם על מערכת היחסים הזוגית.
התמורות הפיזיולוגיות והשתנות גופה של האם לאורך ההריון מעוררים בה רגשות מעורבים: מחד, שמחה וגאווה על הבטן התופחת בה נרקמים ומתפתחים חיים חדשים ומאידך, כובד, עייפות ולאות ותחושה, כי אינה מושכת ואטרקטיבית עוד בעיני בעלה.
דימוי גופה של האישה ותפיסתה את עצמה לצד שינויים הורמונליים בשלביו השונים של ההריון, משפיעים על החשק המיני שלה, אשר דועך על פי רוב בשלישים הראשון והאחרון להריון.
צרכיה הרגשיים של האישה בתקופה זו הינם מוגברים במיוחד ואת תחושת האינטימיות היא מבקשת כעת למצוא בחיבוק ומילת עידוד ולאו דווקא בקיום יחסי מין בהריון.
לפיכך, היא מוצאת לא אחת אוזן קשבת ללבטיה וחששותיה אצל חברות קרובות, אמה או מכרות שחוו הריון ומתרחקת מבלי משים מבעלה.
במסגרת יעוץ זוגי, נשים רבות מגלות כי גם עבור הגבר, שאינו חווה את ההיבטים הפיסיולוגיים הללו, מדובר בתוקפה המביאה עימה טלטלה לא קטנה ואינספור שינויים.
הגבר מלווה בהערכה והערצה את אשתו, הנושאת את פרי אהבתם המשותפת.
הוא חש גאווה על כי הצליח לעבר את זוגתו ומבקש לשמור עליה שבעתיים בתקופת ההריון.
ברוח זו הוא דואג ומפנק, מרעיף אהבה, מקפיד להישמע לגחמות והחשקים ולהבין את מצבי הרוח הפוקדים את אישתו, אך אף הוא חווה שינויים תפיסתיים וקוגניטיביים במהלך ההריון.
לקריאה נוספת: הכנה רגשית ללידה
ישנם גברים, המתקנאים בהתמסרותה המוחלטת של האישה להריון, אשר הפך לתחום העיסוק העיקרי ולנושא השיחה הבלבדי בבית ומתרפקים בגעגועים על התקופה שלפני ההריון וזמן האיכות שהוקדש אז לטיפוח ופיתוח הקשר הזוגי.
לאלה מתלווה לא אחת תחושת הזנחה וקיפוח, אשר עשויה להתעצם עם לידת התינוק והפיכתו למוקד העניין המרכזי בבית, כאשר הגבר, צרכיו ומערכת היחסים הזוגית, נדחקים ומקבלים עדיפות פחותה ומשנית.
נוסף על כך, הנטל הכלכלי והדאגה לפרנסת המשפחה המתרחבת מטרידים את הבעל ומדירים שינה מעיניו, באופן המשליך על הזוגיות.
על רקע השינויים, הלחצים והחששות, הכרוכים בהריון ומתפתחים במהלכו, ללא טיפול זוגי וערוץ תקשורת פתוח – מתגלעים לא אחת ריבים ומחלוקות בין בני הזוג דווקא בתקופה בה הם אמורים להיות מאושרים מתמיד, וכאשר האישה מצפה לתמיכה, עידוד והבנה מקסימלית מצד בעלה.
המתחים והקונפליקטים מתעוררים סביב נושאים, הקשורים בהריון ובלידה, דוגמת השתתפות בקורס הכנה ללידה, אבזור הבית ורכישת ציוד לקראת בוא התינוק, ויכוחים ועימותים עם משפחות המוצא בעניין מתן עזרה עתידית, נושאים פיננסיים וכד’, והן בענייני דיומא, אשר בתקופת ההריון קיימת נטיה להקנות להם משקל יתר ולהרחיב את ההתייחסות אליהם מעבר למימדים הריאליים.
לבד מהעייפות והתופעות הפיזיות הנלוות להריון, אשר מובילים לא אחת להפרת שלום הבית, סיבה עיקרית להתפתחות משברים זוגיים בתקופת הציפיה לילד חדש נעוצה בהבדלי מנטליות, שינויים תפיסתיים, נסיון העבר וסגנון החיים של משפחות המוצא, אשר מביא כל אחד מבני הזוג אל מערכת הציפיות ההדדית בנושאי משפחה וגידול ילדים.
קיראו גם על: פיטורין בתקופת ההריון
הורות הינה חוויה משותפת, אשר נשענת על גישות וחוויות אינדיבידואליות של כל אחד מבני הזוג, ובתקופת ההריון, על סיפו של עולם חדש ובלתי מוכר, רב הנסתר על הגלוי והחששות מתעצמים באורח טבעי. פנייה אל יעוץ זוגי בתקופה זו מאפשרת לחזק ולהעמיק את הקשר הזוגי ולבסס את היסודות לקראת בניית משפחה חדשה, בוא התינוק לעולם והגעתו הביתה.
יעוץ זוגי ממלא בהיבט זה מספר פונקציות: ראשית, נודעת לו השפעה חיובית בשיפור הקרבה, יכולת ההקשבה וחידוש הדיאלוג בין בני הזוג בתקופת ההריון, מתן כלים להתמודדות עם מחלוקות ושמירה על מיניות ואינטימיות. בנוסף, מזמן טיפול זוגי במה לתיאום ציפיות בנושאים שונים – כלכליים, משפחתיים והוריים, תוך הגעה להסכמות משותפות.
לצד אלה מאפשר יעוץ זוגי להפחית ולהרגיע את הפחדים והחששות לקראת הלידה וההורות שבדרך, באמצעות מתן מידע על המצפה לזוג בבית החולים, מענה על שאלות ולבטים הכרוכים במחויבות והאחריות שבגידול הצאצא והכנה להתמודדות עם אתגרי התקופה החדשה שבפתח, בסטטוס של הורים טריים.
לקריאה נוספת: מיניות וסקס – קיום יחסי מין בהריון
בדיקת NIPT היא בדיקה המיועדת לבדוק DNA עוברי בדם האם לצורך אבחון תסמונות גנטיות כבר…
נתחיל מהשורה התחתונה, בדיקת צ'יפ גנטי חשובה לכל אישה ובכל הריון, ללא יוצא מן הכלל.…
משפחה ענקית של מוטציות גורמת לאינספור תסמונות ומחלות והן נקראות מוטציות דה נובו או בעברית…
הריוניים? מזל טוב! אתם ודאי נרגשים ומלאי ציפייה, ומכיוון שאתם סומכים על רפואת המאה ה-21…
אנחנו כותבים בלשון זכר רק מטעמי נוחות. התקף זעם או טנטרום הנו חלק כמעט בלתי…
אנחנו כאן למטרה אחת עיקרית: להעלות את המודעות הציבורית לגבי חשיבותה של בדיקת הצ'יפ הגנטי…