מוות בעריסה הוא אחד הגורמים הנפוצים למוות בקרב תינוקות עד גילאי שנה, והוא נושא קשה ולוט בערפל בעיקר בתחום מחקר רפואת הילודים.
במאמר הבא נדון בגורמים שעלולים להוביל למוות בעריסה ובדרכים המומלצות בהן ניתן להקטין את הסיכויים למוות מסוג זה, ובכך לנסות ולא להיות חלק מהסטטיסטיקה.
מוות בעריסה היא תופעה בה תינוקות מתים מתוך שנתם וכיום, עדיין אין הסבר ממשי לתופעה למרות שנעשו מחקרים רבים בנושא.
תסמונת מוות בעריסה אחראית על אחוז גדול מהסיבות למוות של תינוקות כיום, והוא מוות פתאומי שקשה לחזות אותו ונגרם אצל תינוקות בריאים עד גיל שנה.
השכיחות של מוות בעריסה היא כ-35 אחוזים ממקרי המוות בגילאים של תינוקות בני חודשיים עד ארבעה חודשים והיא נגרמת בעיקר לתינוקות בחודשים הראשונים בחייהם.
עוד נמצא כי מקרי מוות בעריסה מתרחשים בשכיחות של שלושה עד שמונה תינוקות לכל עשרת אלפים תינוקות.
עם השנים חלה ירידה משמעותית ביותר באחוזי המוות בעריסה בארץ וברחבי העולם, בעיקר בארצות הברית ובהונג קונג, ונראה כי ככל שהרפואה מתפתחת וההשערות לגבי מניעת המוות גדלות כך נמנע סוג המוות המסתורי.
בארץ הנתונים מצביעים על 1.5 מקרים מתוך עשרת אלפים לידות.
אף על פי שישנם ממצאים המשותפים לתינוקות שמתו מוות בעריסה, עדיין אין תשובה חד משמעית לגבי הסיבה או הגורם למוות בעריסה.
משמע: אין שום מצב רפואי, הריון בסיכון, התפתחות לקויה, מחלה או סיבה שיכולה להצביע או להעלות חשד והתרעה על מוות בעריסה ולכן לא ניתן לחזות את המוות הצפוי.
לקריאה נוספת: מידע על מעקב הריון – בדיקות, טיפולים ועוד…
לכן לא מפסיקים לחקור בנושא וזהו הנושא הנבדק ביותר בקרב הורים והנחקר ביותר בקרב מדענים כיום.
מחקרים אחרונים הראו כי בניתוחים אצל תינוקות שמתו מוות בעריסה, נמצא מחסור באנזימים, סיבה אפשרית נוספת למגוון הסיבות החשודות בגרימת מוות בעריסה.
נתונים סטטיסטיים שעלו במחקרים מעלים מספר השערות:
אחד הממצאים הבולטים שעוזרים לנו להבין כיצד ניתן אולי למנוע את תסמונת מוות בעריסה, הוא שהרבה תינוקות שמתו מוות מסוג זה מתו כששכבו על הבטן.
לכן הרבה הורים נמנעים להרדים את ילדיהם בגילאים שנחשבים בסיכון על הבטן, ואכן מחקרים הראו כי באזורים בעולם שהורים נוטים לא להשכיב בשעת השינה את ילדיהם על הבטן – מקרי המוות בעריסה יורדים.
הסיבה נעוצה בכך כי שכיבה על הבטן בשעת השינה עלולה לגרום להחנקות מתוך שינה ולכן רצוי להשכיב בין כה וכה את התינוק על גבו בעת השינה.
ראוי לסייג שבזמן שהתינוק ער מומלץ כן להשכיבו על הבטן על מנת שהפעולה תעזור לו להתפתחות, אך בזמן השינה רצוי להשכיבו על גבו.
דרכים נוספות לנסות למנוע מוות בעריסה הן:
לקריאה נוספת: משאבת חלב – הפתרון המושלם לאם לא מניקה
אמצעי עזר שעוזר להרגיע הורים בנושא כואב ורגיש זה הוא הבייבי סנס. המכשיר הוא בעצם מוניטור שעוזר לפקח על נשימותיו של התינוק.
המכשיר אמור לנטר את תנועת הנשימה של התינוק ולהזעיק את ההורים במקרה של הפסקה בנשימה של התינוק ומכאן על ההורים לבצע החייאה מיידית בתינוק.
עם זאת עדיין אין הוכחות חותכות ליעילות של המכשיר במניעת תסמונת מוות בעריסה בעקבות המכשיר, אך הורים רבים קונים את המכשיר עם לידת התינוק ומוצאים אותו כגורם מרגיע בנושא.
שימוש במוצץ בזמן השינה היא הנחייה חדשה של משרד הבריאות לגבי מניעת מוות בעריסה. השימוש במוצץ מומלץ לאחר ההנקה על מנת למנוע בלבול אצל התינוק והוא נמצא כעוזר להפחתת המקרים בארצות הברית.
לקריאה מורחבת: מה כדאי לאכול בתקופת ההנקה
את המוצץ ניתן להציע בעדינות לתינוק ולא להכניס בכוח לפה התינוק – אם התינוק ירצה את המוצץ, המוצץ יתקבל בעדינות בפיו.
לסיכום נאמר כי נושא מוות בעריסה הוא נושא כואב שלצערנו עדיין נשאר מסתורי, אך אם נעשה את כל שביכולתנו לנקוט במשנה זהירות – נוכל לנסות למנוע את האסון הבא.
הורים רבים נמצאים בחרדות לגבי הנושא ועליהם לטפל גם בנושא החרדות ולנסות ליהנות מהזמנים היפים עם התינוק החדש שהגיע למשפחה.
שיהיה לנו רק בריאות ואריכות ימים.
מומלץ לקרוא גם על: שלבי התפתחות התינוק
בדיקת NIPT היא בדיקה המיועדת לבדוק DNA עוברי בדם האם לצורך אבחון תסמונות גנטיות כבר…
נתחיל מהשורה התחתונה, בדיקת צ'יפ גנטי חשובה לכל אישה ובכל הריון, ללא יוצא מן הכלל.…
משפחה ענקית של מוטציות גורמת לאינספור תסמונות ומחלות והן נקראות מוטציות דה נובו או בעברית…
הריוניים? מזל טוב! אתם ודאי נרגשים ומלאי ציפייה, ומכיוון שאתם סומכים על רפואת המאה ה-21…
אנחנו כותבים בלשון זכר רק מטעמי נוחות. התקף זעם או טנטרום הנו חלק כמעט בלתי…
אנחנו כאן למטרה אחת עיקרית: להעלות את המודעות הציבורית לגבי חשיבותה של בדיקת הצ'יפ הגנטי…