בדיקת מי שפיר (Amniotic fluid) פותחה על ידי שני מדענים ממכון ויצמן בשנת 1955. מטרתה המקורית של הבדיקה הייתה לאבחן את מינו של העובר, אך כשנתיים לאחר מכן גילו המדענים, כי באמצעות הבדיקה ניתן לאבחן שורה של הפרעות כרומוזומליות ומחלות גנטיות שונות, כדוגמת מחלת הסיסטיק פיברוזיס (Cystic fibrosis) אצל העובר.
היום באמצעות בדיקת מי שפיר ניתן לשלול קיומן של הפרעות שונות במספר הכרומוזומים ובמבנה שלהם, מחלות גנטיות והפרעות הקשורות בסגירת התעלה העצבית אצל העובר.
בדיקת דיקור מי השפיר נערכת בישראל לרוב בשבוע ה- 16 ועד השבוע ה- 20 להריון, אך ניתן לבצעה גם בשלבים מוקדמים ביותר של ההיריון, החל מהשבוע ה- 15 ועד כמה שבועות לפני הלידה.
במקרים חריגים, כאשר בעקבות בדיקת האולטרסאונד (Ultrasound) מתעורר חשד לבעיה כרומוזומלית בשבועות מתקדמים מאוד של ההיריון או כאשר קיים חשד להדבקת העובר במזהמים המסכנים אותו, ניתן לבצע את הבדיקה גם בשליש האחרון של ההיריון, או בלשון הרפואית ב”טרימסטר” (Trimester) ההיריון האחרון.
לרוב בדיקת מי השפיר עורכת מספר דקות בלבד וכמעט ואינה כרוכה בכאב. בשלב הראשון בודק הרופא את העובר באמצעות האולטרסאונד ובוחן את השלייה ואת מי השפיר. בכדי למנוע זיהום, מחטא הרופא את הבטן ביסודיות רבה ומחדיר מחט דקה אל שק מי השפיר.
קיראי גם על: בדיקת סיסי שליה
לאורך כל תהליך הבדיקה צופה הרופא באולטרא סאונד במטרה למנוע כל פגיעה של המחט בעובר או בכל מקום רגיש אחר. לאחר החדרתה של המחט שואב הרופא מעט מנוזל מי השפיר, בין 20 סמ”ק ל-40 סמ”ק ושולח את המבחנה לבדיקות מעבדה.
כמות הנוזל הנשאבת איננה מהווה סיכון לעובר והיא מתחדשת ברחם במהירות. לאחר הבדיקה מומלץ מאוד לנוח ולהימנע מעבודה מאומצת ומקיום יחסי מין למשך 72 השעות.
נוזל מי השפיר, הנשאב מהרחם, מכיל תאים של העובר המופרשים מהעור, ממערכת העיכול וממערכת הנשימה שלו אל הנוזל. לאחר הגעת הביופסיה (Biopsy) אל המעבדה, מגדלים את תאי העובר בתנאים מיוחדים כך שיתרבו ויהיה ניתן לערוך עליהם בדיקות.
קיראי בהרחבה על: רשלנות רפואית במעקב הריון
מסיבה זו, התשובה הסופית לבדיקת הכרומוזומים (Chromosome) במי השפיר ניתנת לרוב רק לאחר כשלושה שבועות. אמנם, ישנן היום שיטות חדשניות ביותר בתחום הציטו-גנטיקה המולקולארית (“PCR” או “FISH”) המאפשרות להשיג תוצאות ראשוניות תוך יומיים בלבד אך עלותן היא גבוהה ביותר.
למי מיועדת הבדיקה?
בדיקת מי השפיר מיועדת לחלק מהנשים ההרות ממספר סיבות רפואיות ולפי המלצת משרד הבריאות:
במקרים של ליקוי גנטי נבדקים לא רק המספר והמבנה של הכרומוזומים אלא גם נוכחות של הגן הבעייתי.
במידה וקיים חשש לפגם כלשהו אצל העובר, חשוב מאוד לפנות לקבלת יעוץ גנטי לפני ביצוע הבדיקה. ההחלטה לבצע את בדיקת מי השפיר היא החלטה של ההורים בלבד, אבל חשוב שרופא הנשים יסביר עד כמה הבדיקה חשובה בכל הריון ללא יוצא מן הכלל.
מזה שנים רבות, כל דגימת מי שפיר נבדקת באמצעות צ’יפ גנטי ובאמצעות בדיקה זאת ניתן לאבחן פגיעה גנטית משמעותית בעובר, ב-1 מכל 110 הריונות שנחשבים “תקינים” ו”בריאים” לחלוטין. מחקרים רפואיים מקיפים ורבים, שהתפרסמו לאורך 10+ השנים האחרונות, מדגישים את החשיבות שבבדיקה בכל הריון ללא יוצא מן הכלל, בעיקר בשל האפשרות לאבחן בשלב מוקדם בהריון פגיעות גנטיות בעובר.
רופאי הנשים בקופת החולים ואלה המטפלים בנשים הריוניות באופן פרטי, חייבים להסביר וליידע את ההורים בכל הנוגע ליכולותיה האבחנתיות של בדיקת מי השפיר לצ’יפ גנטי, על מנת שההורים יוכלו לקבל החלטה מושכלת בשאלה האם לבצע את הבדיקה בכל מקרה או להימנע ממנה.
אנחנו דואגים להדגיש את חשיבות מתן ההסבר המפורט להורים במסגרת מעקב ההריון, בכל מקרה, בעיקר לאור העובדה שהסיכוי לאבחן פגיעה גנטית בעובר באמצעות בדיקת מי שפיר לצ’יפ גנטי, גבוהה פי 20 מסיכון לעובר שכרוך בביצוע הבדיקה.
לעיתים לאחר ביצוע בדיקת מי השפיר חשות חלק מהנשים ההרות כאב מקומי באזור של הדקירה אך כאב זה חולף מעצמו לאחר זמן קצר. ישנן גם נשים החשות מעט לחצים והתכווצויות של הרחם בעקבות הבדיקה, אך גם אלה חולפים ואין סיבה לחשש.
לבסוף, לאחר הבדיקה מומלץ ביותר, כאמור, לנוח לפחות כ-24 שעות בבית ולהימנע ממאמצים חריגים.
קיראי בהרחבה על: סיבוכי הריון – הריון בסיכון, סכרת, רעלת הריון ועוד…
בדיקת NIPT היא בדיקה המיועדת לבדוק DNA עוברי בדם האם לצורך אבחון תסמונות גנטיות כבר…
נתחיל מהשורה התחתונה, בדיקת צ'יפ גנטי חשובה לכל אישה ובכל הריון, ללא יוצא מן הכלל.…
משפחה ענקית של מוטציות גורמת לאינספור תסמונות ומחלות והן נקראות מוטציות דה נובו או בעברית…
הריוניים? מזל טוב! אתם ודאי נרגשים ומלאי ציפייה, ומכיוון שאתם סומכים על רפואת המאה ה-21…
אנחנו כותבים בלשון זכר רק מטעמי נוחות. התקף זעם או טנטרום הנו חלק כמעט בלתי…
אנחנו כאן למטרה אחת עיקרית: להעלות את המודעות הציבורית לגבי חשיבותה של בדיקת הצ'יפ הגנטי…