גיל 2 עד 3

טיפול טבעי בהפרעות קשב וריכוז אצל ילדים

נראה כי בשנים האחרונות מספר הילדים המאובחנים בהפרעות קשב וריכוז נמצא בעלייה מתמדת. לפי המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן בארצות הברית, מספר הילדים המאובחנים בהפרעות קשב וריכוז זינק ב-41% בין 2011-2003.

לפי הערכות כ-11% מהילדים בגילאי 17-4 מאובחנים כסובלים מהפרעות קשב וריכוז. בישראל המצב לא שונה באופן מהותי, לפי משרד הבריאות, כ-15% אחוזים מהילדים בגילאי הגן ובית ספר סובלים מהפרעות קשב וריכוז.

הפרעות קשב וריכוז היא בעלת שני תחומים מרכזיים, חוסר קשב והיפראקטיביות-אימפולסיביות.

התסמינים של חוסר קשב כוללים בין היתר חוסר תשומת לב לפרטים, קושי לעקוב אחרי הוראות, קושי בסדר וארגון, נטייה למוסחות ונטייה לשכוח דברים. התסמינים של היפראקטיביות-אימפולסיביות כוללים בין היתר חוסר מנוחה, חוסר יכולת להשתתף בפעילות בצורה שקטה, דיבור ללא הפסקה וקושי בדחיית סיפוקים.

הפרעת קשב וריכוז עלולה לפגוע באופן משמעותי בתפקוד ובאיכות החיים של הסובלים ממנה ולכן כדאי מאוד לאבחנה ולא להזניח את הטיפול בה.

הבעיה היא שהטיפול התרופתי המקובל להפרעות קשב וריכוז, כמו ריטלין, עלול לגרום לתופעות לוואי רבות, כמו פגיעה בתיאבון ובשינה, עלייה ברגישות לגירויים, עצבנות ושינויים במצב הרוח, כאבי בטן ועוד. בעיה נוספת היא שרבים פונים לטיפול בריטלין [או תחליפיו] הרבה יותר מדי מהר ולעיתים, גם כשהטיפול התרופתי אינו באמת נחוץ לילד.

מהסיבה הזו רבים פונים לטיפול טבעי לטיפול בהפרעות קשב. טיפול כזה הוא לרוב נטול תופעות לוואי, כאשר לפעמים כל שנדרש הוא לערוך שינויים באורח החיים, והוא יכול לבוא במקום או בנוסף לטיפול התרופתי.

שיטות מומלצות לטיפול טבעי

לפניך כמה המלצות, שכל הורה לילד/ה עם הפרעות קשב וריכוז, יכול לאמץ ולבדוק. אנחנו בטוחים שלפחות חלק מהן, יעזרו ויוכחו כיעילות במיוחד.

תזונה

לתזונה יש השפעה רבה על הפרעות קשב וריכוז. יש רכיבי שכדאי להימנע מהם להפחית הפרעות קשב וריכוז ומנגד, יש רכיבים שדווקא מומלץ להוסיף לתפריט.

הימנעות מצבעי מאכל וחומרים משמרים

מחקרים מצאו שיש צבעי מאכל וחומרים משמרים מסוימים שעלולים להחמיר התנהגות היפראקטיבית אצל הילדים.

החומרים האלה כוללים:

סודיום בנזואט – חומר משמר נפוץ למדי שנמצא במשקאות מוגזים, ריבות, רטבים, מיצים וחמוצים. מסומן כ-E211

צהוב סנסט (FCF) – צבע מאכל צהוב שקיים בממתקים, משקאות קלים, דגני בוקר ופרורי לחם. מסומן כ-E110.

קווינולין צהוב – צבע מאכל ירוק צהבהב שנמצא ברטבים, מיצים וסורבטים. מסומן כ-E104.

טרטרזין – צבע מאכל סינתטי בגוון צהוב לימון שנמצא במאפים, מרקים, אטריות, חטיפי גרנולה, דגני בוקר ומשקאות קלים. מסומן כ-E102.

אלורה רד – צבע מאכל שקיים במשקאות קלים, קינוחים על בסיס ג’לטין, גלידות ואפילו תרופות לילדים. מסומן כ129E.

הימנעות מאלרגנים

גם מזונות אלרגניים מסוימים עלולים להחמיר הפרעות קשב וריכוז והימנעות מהם עשויה לשפר את התסמינים. כדאי להתייעץ עם רופא קופת חולים אם אתם חושבים שילדכם סובל מאלרגיה למזונות מסוימים, אבל בכל מקרה, כדאי לנסות להימנע מהמזונות הבאים למשך כמה ימים ולראות אם יש שיפור.

הסירו בכל פעם מזון אחד על מנת שתוכלו לאבחן במדויק איזה מזון, אם בכלל, גורם לתסמינים.

– חלב
– ביצים
– שוקולד
– בוטנים
– מזונות המכילים סליצילטים – כימיקלים שנמצאים באופן טבעי בצמחים ונמצאים בין היתר בפירות יער, ענבים, תפוזים, אפרסקים, שזיפים ועגבניות.

צריכת מזונות ותוספי מזון המכילים אומגה 3

חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 נמצאו במחקרים רבים כמשפרות באופן מובהק תסמיני קשב וריכוז. ניתן לקחת אומגה 3 בתוסף מזון (יש תוספים ייעודיים לילדים) וכמובן דרך המזון. אומגה ניתן למצוא בעיקר בדגי ים כמו סלמון וסרדינים וכן באגוזים וזרעים.

צריכת מזונות העשירים בחלבון ובסיבים תזונתיים

מזונות העשירים בחלבון מועילים במיוחד בהפחתת סימפטומים של הפרעות קשב וריכוז. מחקרים מראים שחלבון מעורר נוירוטרנסמיטרים שאחראים לעורר עירנות, בעוד שפחמימות מעוררות נמנום.

לחלבון יש תפקיד נוסף, כאשר הוא מונע עליות חדות ברמת הסוכר בדם אשר עלולות להגביר היפראקטיביות. מזונות העשירים בחלבון הם ביצים, בשר, דגים, גבינות ומוצרי חלב, טופו וקטניות.

בנוסף, מזונות העשירים בסיבים תזונתיים כמו פירות וירקות תורמים גם הם לייצוב רמות האנרגיה.

תוספי מזון

בנוסף לאומגה 3, ישנם כמה תוספי מזון שעשויים להועיל במקרה של הפרעות קשב וריכוז, משום שהם מווסתים רמות של מוליכים עצביים מסוימים במוח. למשל, דופמין, אשר מחסור בו מקושר עם הפרעות קשב וריכוז.

ברזל וויטמין B6 יכולים להעלות את רמת הדופמין בגוף, וגם אבץ יכול לווסת את רמות הדופמין ובכך להקטין את התסמינים של הפרעות הקשב והריכוז.

מחקרים גם מראים שרמות ברזל נמוכות ורמות אבץ נמוכות מקושרות עם הפרעות קשב וריכוז חמורות. עם זאת, מומלץ להתייעץ עם רופא המשפחה לפני שמתחילים לקחת תוספי מזון לטיפול בהפרעות קשב וריכוז.

ביופידבק

ביופידבק היא שיטה טיפולית שמטרתה לאמן את המודעות ולאפשר לו להשיג שליטה על תפקודי גופו באמצעות משוב ביולוגי. כשמשתמשים בביופידבק להפרעות קשב וריכוז, המטופל משחק במשחק וידאו כשחיישנים מחוברים לקצות אצבעותיו.

הוא צריך להתמודד עם מטלה שדורשת ריכוז, למשל, להשאיר מטוס מעופף באוויר. אם הדעת של הילד מוסחת, המטוס צולל למטה או שהמסך מוחשך. לאחר סדרת פגישות כזו הילד מצליח להגדיל את טווחי הקשב שלו ולשלוט יותר בקשב ובריכוז.

עיסויים

טיפול במגע, כמו עיסוי או רפלקסולוגיה, יכול להועיל לילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז. מחקרים מצאו כי תלמידים שקיבלו עיסוי של רבע שעה מדי יום הפגינו שיפור משמעותי במדדי הקשב והריכוז.

עיסוי מפעיל את המערכת הפרה סימפתטית שאחראית להרגעת הגוף, ובכל עוזר להפחית תסמינים של הפרכות קשב וריכוז. לא חייבים לפנות לאיש מקצוע, גם עיסוי שההורים עושים לילד במיטה לפני השינה יכול לחולל פלאות גם בכל הנוגע להפרעות הקשב והריכוז וגם ביחסי הילדים והוריהם.

צמצום זמן מסך

רבות כבר נכתב על השפעתם של המסכים על הילדים וברור למומחים כי חשיפה ממושכת למסכים יש השפעה משמעותית על הפרעות קשב וריכוז, ומחקרים רבים מראים שככל שהחשיפה למסכים בגיל צעיר ממושכת יותר, כך גדל הסיכון לסבול מהפרעות קשב וריכוז.

לכן, הגבילו את זמן המסך של הילדים והשתדלו שילדים מתחת לגיל שנתיים כלל לא יצפו במסכים. גם ילדים גדולים יותר, בגיל ההתבגרות, מוטב שלא יהיו מול מסכים יותר משעתיים ביום.

פעילות גופנית

קצרה היריעה מלתאר את כל היתרונות של פעילות גופנית. אחד מהם הוא שיפור התסמינים של הפרעות קשב וריכוז. פעילות גופנית מעלה בין היתר את רמת האנדורפינים, חומרים כימיים האחראים על שיפור מצב הרוח.

הם גם מעלים את הרמות של נוירוטרנסמיטרים כמו דופמין וסרוטונין, מה שעשוי להגביר את הריכוז ותשומת הלב.

מחקרים מראים שפעילות גופנית כמו הליכה, ארבע פעמים בשבוע, יוגה או פעילות אירובית משפיעה לטובה על הפרעות קשב וריכוז.

צאו לטבע

בשנים האחרונות יש יותר ויותר עדויות לכך שיציאה לטבע היא לא רק מהנה, אלא תורמת באופן מוכח לבריאות הפיזית והנפשית שלנו, בין היתר גם להפרעות קשב וריכוז. מחקרים מראים שאפילו בילוי של עשרים דקות בחוץ, בסביבה טבעית וירוקה, עשוי להביא לשיפור הריכוז.

מערכת יומן הריון

Recent Posts

בדיקת NIPT חשובה לכל אישה בהריון!

בדיקת NIPT היא בדיקה המיועדת לבדוק DNA עוברי בדם האם לצורך אבחון תסמונות גנטיות כבר…

2 שנים ago

יתרונות ברורים מול חסרונות מועטים: צ’יפ גנטי

נתחיל מהשורה התחתונה, בדיקת צ'יפ גנטי חשובה לכל אישה ובכל הריון, ללא יוצא מן הכלל.…

2 שנים ago

מוטציה דה נובו: למה זה קורה ולמה כל כך חשוב לאבחן בהריון?

משפחה ענקית של מוטציות גורמת לאינספור תסמונות ומחלות והן נקראות מוטציות דה נובו או בעברית…

3 שנים ago

המלצה ברורה וחשובה: בדיקת צ’יפ גנטי בכל הריון!

הריוניים? מזל טוב! אתם ודאי נרגשים ומלאי ציפייה, ומכיוון שאתם סומכים על רפואת המאה ה-21…

3 שנים ago

טנטרום – זה התקף הזעם של הילד/ה!

אנחנו כותבים בלשון זכר רק מטעמי נוחות. התקף זעם או טנטרום הנו חלק כמעט בלתי…

3 שנים ago

המשמעות האמיתית של בדיקת צ’יפ גנטי בהריון

אנחנו כאן למטרה אחת עיקרית: להעלות את המודעות הציבורית לגבי חשיבותה של בדיקת הצ'יפ הגנטי…

3 שנים ago