השליש השלישי והאחרון של ההיריון (שבועות 25-40) הוא שליש משמעותי בחייה של האם ההריונית, בייחוד מכיוון שהתפתחויות נצפות גם ברמה השבועית, כאשר סופרים זמן ללידה בשיטה זו.
מצד אחד מתחילה לחלחל ההבנה כי העובר כבר מספיק גדול בשביל להתקיים מחוץ לרחם ומצד שני עדיין מרגישים כיצד הוא גדל, מה שעלול להעצים את תחושת חוסר הנוחות אצל נשים מסוימות.
סימפטומים אופייניים לשליש השלישי להיריון
עייפות – עייפות וכבדות הם הסימפטומים העיקריים בשלב זה. לא רק שאת נושאת בין עשרה ל-15 ק”ג נוספים, אלא הגוף שלך גם מתחיל לפנות מקום בין האיברים הפנימיים שלך, מפעיל לחץ על שלפוחית השתן ויוצר תחושת כבדות במערכת העיכול.
בשלב זה חשוב לא להתייאש ולא להפסיק את הפעילות הגופנית, המלווה כמובן בקשב לגוף ולקצב האישי שלך.
פעילות גופנית נכונה תסייע לך גם עם כאבי הגב, תאיץ את קצב ההיפוך של העובר ותסייע לפעולות המעיים שלך.
קיראי גם על: תרגילי יוגה בהריון
העייפות נגרמת גם במהלך שינה קלה ביותר, בגלל הצורך ללכת לשירותים לעתים תכופות והקושי במציאת תנוחת שכיבה נוחה.
חפשי כרית שתוכלי להניח מתחת לבטן, והשתדלי לישון על צד שמאל כדי לאפשר זרימת דם טובה יותר.
תזונה ועיכול – מערכת העיכול גם היא ממשיכה להשתנות בשלב זה וצרבת היא אחד הסימפטומים הנפוצים ביותר שלה, על כן חשוב להקפיד על תזונה נכונה ומתאימה.
אל תשכחי לשתות הרבה מים ולאכול ארוחות קטנות תכופות ומאוזנות, תוך הימנעות ממאכלים חריפים או מתובלים מדי, כולל קפאין.
שאלי את הרופא אילו תרופות נגד צרבת הוא ממליץ לקחת. כיום ישנן גם תרופות טבעיות, אך אין זה אומר שניתן לקחת אותן ללא יעוץ רפואי.
קיראי בהרחבה על: דיאטה ותזונה מאוזנת ובריאה בהריון
בצקות – בשלב הריון זה את עלולה לפתח בצקות באיברים שונים בגוף בגלל אצירת נוזלים ועלולות להופיע גם דליות ברגליים, בגלל התרככות נימי הדם.
למרות שהנפיחות תעבור, חלק מהדליות יישארו. על מנת להקל על הסימפטומים ניתן לשמור על שכיבה עם הרגליים למעלה לעתים קרובות ולהמנע משיכול הרגליים או לבישת מכנסיים שעוצרים את זרימת הדם.
אל תמעיטי בשתיית נוזלים כדי למנוע בצקתיות, משום שגופך יחזיק בנוזלים אלה אפילו יותר. במידה והכאב הוא גדול, השרי את כפות רגליך באמבט.
צירי אימון – סימפטום נוסף בשלב זה הוא התחזקות צירי ברקסטון היקס, שהם צירים אימון אשר נועדו להכין את גופך ללידה.
תוכלי להבדיל ביניהם לבין צירים אמיתיים לפי התחושה שהם מתחילים בבטן בעוד שצירים אמיתיים מתחילים בגב, אך אם ההבדלים בין הצירים נהיים קבועים והכאב גובר – רצוי להתקשר לרופא המטפל ליתר ביטחון.
שינויים פסיכולוגיים בשליש השלישי להיריון
כעת את כבר נמצאת במהלך קורס הכנה ללידה או שכבר סיימת אותו, אך שאלות בנושא לידה מתחילות לעלות ביתר שאת.
שאלות וחרדות מודחקות אלו עלולות לעלות בזמן השינה, בצורת ביעותי לילה. אין מה לדאוג, תופעה זו רווחת ונורמלית לחלוטין והיא מבטאת את החששות שלך בנוגע לאובדן שליטה אפשרי, בנוגע לבריאותו של התינוק או תחושת המסוגלות שלך כאם.
חוששת? קיראי בהרחבה על: תמיכה לנשים בהריון
אם את מרגישה שחרדות אלו משתלטות עליך, זה הזמן לפנות לעזרה נפשית אצל איש מקצוע.
בדיקות בשליש השלישי להיריון
בשלב זה מדובר כמעט אך ורק בבדיקות שגרתיות, אך יש צורך בהעלאת שכיחות המעקב אצל הרופא לאחת לשבועיים.
את בדיקות האולטרסאונד שהתחלת במהלך שליש שני להריון ממשיכים גם בשליש זה. בדיקת אולטרסאונד אחרונה עושים בשבוע 32-33, ומטרתה לראות את מיקומו הסופי של העובר בתוך הרחם ואת מיקומה הסופי של השלייה.
במידה והתינוק לא ייוולד בשבוע ה-40, יחכו עד השבוע ה-41-42 ואם עדיין לא יהיה סימן ממנו – יתכן שזה יהיה הזמן לבצע זירוז לידה.
בתקופה זו כדאי גם להתחיל לחשוב על תוכנית לידה, להכין את חדר התינוק (למרות שנשים רבות חוות בשלב זה “אפקט קינון” שגורם להן לעשות זאת כמעט באופן כפייתי) ולהתחיל להזמין ריהוט.
את מתקרבת לסוף ההיריון ותחושה זו מביאה עימה רגשות מעורבים. עם זאת, בקרוב תפגשי את התינוק שלך ודרך חדשה ונפלאה תתחיל. לידה קלה ונעימה!
לקריאה נוספת: מעקב הריון כל הבדיקות וכל הטיפולים