השליש השני להריון (שבוע 13-24) מאופיין בתחושת הקלה מהסימפטומים של השליש הראשון ותחושה מחודשת של רווחה .
מצד אחד עברו תחושות הבחילה והעייפות ומצד שני התינוק עוד לא מספיק גדול בכדי להצטופף בחלל הבטן שלך ולגרום לך לאי נוחות גדולה מדי, אך אין זה אומר כי הסתיימו השינויים הגופניים וגם העובר שלך ממשיך לגדול ויש לבדוק שהוא מתפתח כשורה.
סימפטומים אופייניים לשליש השני להיריון
יתכן שתשימי לב כי שדייך גדולים יותר ותזדקקי לחזייה תומכת. כמו כן, זה הזמן בו יתחילו שינויי משקל הדרגתיים: עליה של כ-2 קילוגרמים בחודש, בגלל התרחבות רחמך והעובר שגדל בתוכו.
בשלב זה יתכן ותחושי בצירי ברקסטון היקס, צירי “אימונים” שיכינו את רחמך לצירים האמיתיים שיגיעו כמה חודשים קדימה. צירים אלה בדרך כלל חלשים, ומגיעים באופן לא קבוע.
במידה ואת מרגישה שהם מתחזקים וכואבים – זה הזמן לפנות לרופא הנשים שלך.
שינויים נוספים הם שינויים במראה העור, בדרך כלל התכהות, הנובעים מזרימת הדם המוגברת. שתמשי בקרם הגנה כדי למנוע כתמים על הפנים ודעי כי כתמים כגון התכהות הפטמות והקו שנע בין טבורך לקו הערווה ישתנו שוב לאחר הלידה.
כמו כן, זהו הזמן להתחיל להשתמש בקרם או בשמן שנועד למנוע סימני מתיחה משום שהבטן מתחילה להתרחב.
קיראי בהרחבה על: עיסוי הריון
בשלב זה את עלולה לחוש גם סחרחורות או קצב פעימות לב מוגבר בגלל זרימת הדם וגדילת נפח הדם בגוף.
שינויים פסיכולוגיים בשליש השני להיריון
עם ההפחתה בעייפות ישנה אנרגיה רבה יותר ורצון להכין את הסביבה לתינוק וללידה המתקרבת.
זה הזמן לברר על קורס הכנה ללידה, על רופאי ילדים, על הנקה, לברר על פעילויות לאם ולתינוק בסביבתך, ללמוד על עגלות ועל מיטות לתינוק וכן הלאה.
קיראי בהרחבה על: תזונה נכונה בזמן ההנקה
אם את מתכננת להמשיך לעבוד לאחר לידת התינוק, זה הזמן להתעדכן בחקיקה בתחום זכויות האשה בהריון ולראות מהן האופציות עבור התינוק לאחר סיום חופשת הלידה הקבועה לך בחוק.
השינויים בגופך עלולים להשפיע על רגשותיך. יש נשים שמרגישות פריחה במיניותן בעת הריון ואילו אחרות מרגישות לא מושכות וכבדות, דבר המשפיע על יחסי מין בתקופה זו. אם את נאבקת בדימוי גוף שלילי, שתפי את בן-זוגך וחישבו יחד על דרכים שעשויות לגרום לך להרגיש יותר אהובה ונחשקת.
בדיקות בשליש השני להיריון
הבדיקות בשליש השני נועדו לבדוק אם ישנם פגמים או עיכובים בהתפתחות העובר. בסביבות השבוע ה-14 להיריון מומלץ לבצע בדיקות אולטרסאונד לסקירת מערכות העובר.
זו הסקירה הראשונה, כאשר השנייה תתבצע לאחר 22 שבועות, כשהעובר סיים את התפתחות האיברים שלו ומתחיל רק לגדול.
קיראי בהרחבה על: התפתחות העובר לפי שבועות ההריון
סקירת המערכות הראשונית אינה מתבצעת במסגרת קופות החולים (רק סקירת המערכות השנייה), אך הסקירה הראשונה מומלצת משום שהיא מאפשרת לנקוט בפעולות הפסקה במקרה של גילוי מום בעובר.
כך או כך, חשוב שהבדיקה תתבצע בידיו של גניקולוג מומחה בתחום האולטרסאונד, ולכן נשים רבות בוחרות לבצע את הבדיקה אצל רופא פרטי. בבדיקה זו תוכלי לגלות אם מדובר בבן או בת.
בדיקת שקיפות עורפית מיועדת לאיתור תסמונת דאון אצל העובר, בנשים מתחת לגיל 35 (שאינן עומדות לעבור בדיקות סיסי שלייה או דיקור מי שפיר).
הבדיקה אינה ממומנת על ידי קופות החולים וניתן לבצעה רק באופן פרטי. בדיקה זו, יחד עם בדיקת חלבון עוברי (בדיקת דם פשוטה בין השבוע ה-16-18), יכולות לתת מושג טוב על סיכון ללידת תינוק עם תסמונת דאון או פגם בעמוד השדרה.
אם הסיכויים מצביעים על כך שהאישה נמצאת בקבוצת סיכון מומלץ לה לעבור בדיקת מי שפיר.
בשבוע 24-28 (אבל רצוי כבר בשבוע ה-24) חשוב לעשות בדיקת סקר לגילוי סוכרת הריון (בדיקת דם) ואם התוצאות אינן תקינות יש לעשות ‘בדיקת העמסת סוכר’. רצוי להביא מיץ לימון סחוט מהבית כי הבדיקה כוללת שתייה של כמויות עצומות של גלוקוז.
כך או כך, עליך להיות במעקב חודשי אצל רופא הנשים על מנת לבדוק את דופק העובר, להישקל ולדווח על מצבך הבריאותי.
זוהי תקופה רגועה ושמחה יותר, אשר במהלכה תתחילי להרגיש את תנועות העובר, ותוכלי לקבל אינדיקציה יומיומית להתפתחותו ופעילותו.
חוששת מהלידה? קראי על: תמיכה לנשים בהריון