את אמא חדשה? האחריות על תינוק קטן מבלבלת אותך?
את מוצאת את עצמך עומדת מעליו חסרת אונים, ופשוט לא יודעת מה הוא (או היא) רוצה? בכל הספרים כתוב, שאמא מבינה את התינוק שלה, ואת מרגישה שאת האמא היחידה שפשוט לא יודעת מה הוא צריך?
אל דאגה! לפניך המדריך לבכי תינוקות, צעד אחר צעד נבין איך להרגיע את התינוק שלך ומה הוא באמת רוצה.
התינוק בוכה – שאלות שצריכות לעלות:
- אולי הוא רעב או רטוב?
- חם לו קר לו?
- אולי צריך מגע חם של אמא?
- גזים – אולי כואבת לו הבטן?
- יכול להיות שזה בכי מסיבה לא ברורה?
- יתכן שהתינוק שלי חולה?
תינוק – מדריך הפעלה לאמא החדשה
תינוק חדש לפעמים ניראה, גם לאמא שלו שילדה אותו, כמו איזו מין מכונה לא צפויה, שאין לדעת מה מפעיל אותה.
לפעמים הוא בוכה דקות ארוכות בלי הפסקה ולפעמים אף נדמה לך שהסיבה לבכי שלו מסתורית ואינה ברורה.
אגב, מחקרים מראים שאימהות שצריכות להעריך במשך כמה זמן בכה התינוק שלהן – מעריכות זמנים ארוכים משמעותית מהזמנים בפועל. זה רק טבעי שכשהתינוק שלך מתחיל לבכות, כל דקה נראית לך כמו נצח.
בואי נודה באמת – לפעמים את כבר כל כך עייפה ולא נינוחה, שאת פשוט קצת כועסת עליו על שהוא בוכה. גם את זה אנחנו מכירות. כולנו הרגשנו ככה פעם או פעמיים בתחילת דרכינו כאימהות.
האמת היא שיש מספר מצומצם של דברים שאת יכולה לעשות עבור התינוק הבוכה שלך. והנה לפנייך המדריך המלא על התינוק הבוכה.
התינוק שלך בוכה? קודם כל, בידקי פתחים
הדבר הראשון שתרצי לבדוק הוא, שהתינוק יבש ושבע. הבדיקה שתראה לך שהוא יבש והטיטול שלו נקי היא פשוטה, ועליה אין צורך להרחיב את הדיבור.
בנוגע למנגנון רעב ושובע של תינוקות וגם הנקה – את תכירי את הרגלי האכילה של תינוקך, בחלוף די זמן. בינתיים, כדאי שתציעי לו אוכל. תינוק שעוד לא חווה את העולם מתייחס לתחושת רעב כמו אל משהו קרוב לסוף העולם.
קיראי בהרחבה על: משאבת חלב
בשל חוסר האונים שלו, הוא כנראה מרגיש מאוד מסכן כשהוא רעב, וחלק מהתינוקות הרכים פורצים בבכי עז כשהם חשים רעב ואינם יודעים כיצד להתמודד עם התחושה.
חשוב שתדעי, שתינוקות עוברים “קפיצות גדילה” מדי מספר שבועות, אז יהיו יום או יומיים שבהם התיאבון של תינוקך יגבר. הציעי לו מזון ובידקי אם זה מרגיע אותו.
מה עם מזג האויר – חם לו? קר לו?
תינוקות רגישים מאוד לטמפרטורה, מפני שבשבועות הראשונים לחייהם הם אינם מסוגלים לווסת את טמפרטורת הגוף. המשמעות היא, שאם טמפרטורת החדר יורדת (או עולה) – גם טמפרטורת הגוף שלהם תשתנה בהתאם.
לכן חשוב מאוד להלביש את התינוק בהתאם לעונה. יש שאומרים – הלבישי אותו קצת יותר חם מאיך שאת לבושה בעצמך. הוא התינוק שלך, וקרוב לוודאי שזה יספיק לו.
מגע אוהב של אמא – תרופה לתחלואים רבים
חיבוק חם תמיד מומלץ כתרופה לתינוק בוכה. גם אם את בדרך להציע לו אוכל, ראשית החזיקי אותו. התבונני בו. דברי אליו בקול נינוח. הביאי אותו לתנוחה מוכרת ונינוחה. נענעי אותו. נסי להציע לו נחמה בצורת חום מהאדם הכי אהוב עליו בעולם – אמא שלו.
לקריאה נוספת: איך תתגברי על המחסור בשעות השינה לאחר הלידה?
נסי לעניין את התינוק, על ידי השמעת רעשים, חשיפה לצעצועים שמתאימים לגילו, משחק ב”קוקו”, או כל דבר אחר שהוא אוהב, על מנת לבדוק אם הוא אולי פשוט משועמם.
כאבי בטן וגזים – צרות של תינוקות
עד גיל ארבעה חודשים פחות או יותר, יש תינוקות שסובלים מגזים. תינוקות אלה חווים כאבי בטן, ולכן הם בוכים.
יש מה לעשות נגד גזים של תינוקות – הניחי אותו על חזך, כך שראשו מעבר לכתפך, טפחי בעדינות על הגב שלו או עסי את גבו.
תנוחה זו תאפשר לתינוק לשהק, ולשחרר את הגזים הכלואים במערכת העיכול החדשה שלו. השתדלי אפילו לעשות הפסקה באמצע כל ארוחה, ולאפשר לו לשהק ולשחרר גזים. תינוקות יונקים סובלים על פי רוב פחות מגזים, ביחס לתינוקות שאוכלים מבקבוק.
אם תינוקך משתמש בבקבוק, כדאי שתעדיפי בקבוקים בעלי מנגנון שמונע כניסת אוויר לפיו של התינוק עם האוכל. כדאי גם לדאוג שפיטמת הבקבוק מותאמת לגילו של התינוק, כך שתזרים לפיו אוכל בקצב שהוא יכול לעמוד בו.
ישנם תינוקות שנהנים מהפעלת לחץ קל על הבטן שלהם בזמן שהיא כואבת. ישנה תנוחת אחיזה של תינוקות לאורך אמת היד, כאשר היד לכל אורכה תומכת בתינוק. נסי לחפש מישהו שמכיר תנוחה אחיזה זו וילמד אותך כיצד לאחוז את תינוקך כך. בתנוחה זו קל גם לנענע את התינוק והלרגיע אותו.
יכול להיות שהוא בוכה מסיבה לא ברורה
יכול להיות שמשהו פשוט שהוא נחשף אליו לראשונה, כמו צללים או אורות – הפחיד אותו. יכול להיות שמשהו חדש קרה לו בגוף וגרם לו עוגמת נפש. יכול להיות שהוא חלם, נזכר, חשב, או הרגיש משהו שקשה לנו לנחש, וגרם לו צער.
יכול להיות שהוא בוכה פשוט מפני שהוא עצוב, ואת יכולה רק להיות קרובה אליו, ולחלוק איתו את עצבותו. אולי, פשוט, את לא יכולה לעשות כלום. לא כל בכי של תינוק צריך להיפסק בהקדם. לפעמים הוא בוכה כי הוא מוטרד, וזה בסדר.
ובסופו של דבר – יכול להיות שהתינוק שלך חולה
אם שללת את כל המקרים האחרים, אולי כדאי לשקול אם התינוק חולה. תינוק בן פחות מעשרה שבועות שסובל מחום גבוה הוא עניין חמור. אם את חוששת שהתינוק חם מדי – כדאי שתקחי אותו לבדיקה ללא דיחוי.
במקרים באלה מומלץ להתקשר לקו החירום של קופת החולים שלך ולהתייעץ עם אחות, או לגשת מייד למראפת טיפת חלב. כדאי שתחזיקי בבית מד חום (רגיל, דיגיטאלי או כספית) המתאים למדידת חום רקטאלית, שהיא מומלצת בשל אמינותה הגבוהה בתינוקות.
קיראי גם על: צהבת ילודים
כך תוכלי לדעת בוודאות אם תינוקך סובל מחום. חום של מעל 38.5 מעלות בתינוק הנו עניין שדורש תמיד בדיקת רופא.
אם כן, תינוקות בוכים ממגוון סיבות, אין מה להילחץ זה טבעי ומובן. חשוב להיות ערניים ולפעול בהתאם. והכי חשוב – הכל עם הרבה חום ואהבה.
רוצה לדעת עוד? מתי תינוק אמור להיות מסוגל להתהפך? לזחול? ללכת? לדבר?