תרומת זרע נעשית בישראל בבנק הזרע, בבתי חולים ציבוריים ובמכונים פרטיים ומיועדת לשמר זרע במטרה לספק שירותי הפרייה לנשים.
אצל נשים נשואות עלול לעלות צורך שכזה בשל עקרות של בן הזוג או מסיבות גנטיות. גם רווקות המעוניינות להתעבר, כמו גם זוגות של נשים, יכולות אף הן להביא ילד לעולם מתרומת זרע.
בנוסף, גברים המעוניינים לשמר את זרעם, במקרים כמו מחלה קשה, המאיימת לפגוע באיכות ובכמות הזרע, יכולים לעשות כן בבנק הזרע.
בנק הזרע בישראל הוקם בעקבות מלחמת יום הכיפורים, אשר הותירה נשים רבות ללא בני זוגם וזאת במטרה לספק שרותי הפרייה זמינים ומוסדרים לכל אלו אשר ביקשו להביא ילד לעולם. במהלך השנים חלו שינויים חוקתיים בנושא וכיום תרומת זרע פתוחה וזמינה לכלל הנשים באופן שוויוני.
כיום, פועלים בישראל כ- 17 בנקי זרע אשר חלקם ציבוריים הפועלים בבתי חולים כמו תל השומר, איכילוב, אסף הרופא, רמב”ם, בני ציון, כרמל, העמק, בלינסון, הדסה עין כרם, הדסה הר הצופים, ברזילי, סורוקה ופורייה. ומכונים פרטיים כמו קריובנק- CryoBank ,סופרם וקריולאב – CryoLab.
כעיקרון, המינוח תרומת זרע הוא בעייתי, בשל הגמול הכספי להם זוכים התורמים. מרבית התורמים אכן מונעים ממניעים כלכליים, אך יש בהחלט מקרים בהם הסיבה לתרומה הינה אידאולוגית והומאנית.
מי הם התורמים?
בדרך כלל התורמים הינם גברים צעירים בשירות צבאי או חיילים משוחררים וסטודנטים. בכדי להתקבל כתורם, עובר המועמד ראיון טלפוני לסינון ראשוני בו נבחנת התאמתו לקריטריונים הבסיסיים של בנק הזרע.
תנאי הסף להתחלת בדיקות ההתאמה הינם:
גבר בגילאי 20 עד 35, לא נשוי, גובה 180 ומעלה, בעל עבר רפואי ונפשי ללא דופי, עם פרופיל צבאי גבוה, משכיל ונאה.
לאחר הסינון הטלפוני, עוברים התורמים הפוטנציאליים, סדרה מדוקדקת של מבדקים בריאותיים, גנטיים, אישיותיים ומשפחתיים:
- בדיקת דם– לשלילת מחלות מדבקות, כמו איידס ואפטטיטיס B ו- C. שלילת נשאות מחלות גנטיות כמו טאיי זקס וכן שימוש בסמים.
- בדיקת זרע– קובעת את איכות הזרע, חיוניותו ובדיקת התאוששות הזרע מהקפאה. הרף התחתון לספירת זרע מאושרת לתרומה, הינו 40 מיליון. בדיקת רקע משפחתית, משטרתית וסוציאלית.
- ראיון אישי– המאפשר התרשמות כללית, שבו נבחנים מניעי התורם, תחביביו ועיסוקו.
לקריאה נוספת: בעיות פוריות בקרב גברים
לאחר המבדקים והסינונים, רק כ- 30% מהמועמדים ימצאו מתאימים לביצוע הפקדת הזרע בבנק. תורמי זרע ייהנו מתשלום של 300₪ עבור כל תרומה וכאשר תורם נכנס למאגר הוא יוכל להגיע ולתרום מספר פעמים בחודש.
בנק הזרע מתחייב על שמירת דסקרטיות ואנונימיות ולכן ביצוע תרומה יעשה בחדר פרטי, במועד אקראי שאינו קשור ישירות לדרישה מסויימת ובהעדר מפגש עם נשים הדורשות תרומה.
כיצד מתבצע הליך הפנייה לקבלת תרומת זרע?
אישה המעוניינת לקבל תרומת זרע, תופנה אל בנק הזרע על יד רופא הנשים שלה או דרך מרפאת הפריון בה היא מטופלת.
עקב הקשיים הנערמים על נשים המבקשות להרות מתורם בבנק הזרע וזאת כתוצאה מהזמן הנדרש, מורכבות התהליך והעליה בביקוש לשירות זה, באפשרותן לתאם מספר פגישות עם כמה מבנקי הזרע הפרטיים והציבוריים במקביל וזאת בכדי לזרז את התהליך.
קיראי על: הקשר בין תזונה לפוריות
הפגישה עם נציג בנק הזרע מיועדת להיכרות הדדית. נציג השירות מטעם הבנק, יסביר לאשה על התהליך ויאפשר לה להעלות את הסוגיות המטרידות אותה.
בהמשך תמסור האישה פרטים על מצבה הרפואי והמשפחתי וכמו כן, עליה לעבור סדרת בדיקות רפואיות כמו בדיקות גנטיות ובדיקת דם וזאת בכדי להעריך את סיכויי הצלחת טיפולי ההפריה ולהבטיח את בריאותו של העובר. במידה ואכן קיים סיכויי הצלחה לטיפול, תציג האישה את תיק היסטוריית טיפולי הפוריות שעברה.
איזה פרטים ניתן לקבל על התורם?
לאחר השלמת הבדיקות תוכל האישה להתפנות לבחירת התורם. ראוי לציין שכיום נשים רשאיות לקבל תרומת זרע באמצעות בנק הזרע, גם מגבר המוכר להן או כמקובל, בתרומה אנונימית מקטלוג התורמים של הבנק, לרוב לפי:
- מראה חיצוני – גובה, משקל, צבע עור, צבע עיניים ועוד.
- רקע אישיותי – השכלה, שירות צבאי, מקצוע, תחביבים ועוד.
חשיפת מידע מעמיק יותר על התורם, כמו ניתוח גרפולוגי ותמונת התורם כתינוק, לעיתים מתאפשרים, אך כרוכים בתשלום נוסף.
לאחר שמתקבלת החלטה, כל שנותר זה לתאם את מועד ההפריה אצל רופא הנשים או במרפאת הפיריון, לרכוש את מנת הזרע, לאסוף את מבחנת הזרע מהבנק ולהגיע במועד למרפאה עם הזרע הקפוא במיכל חנקן נוזלי, שם תתבצע ההפריה על פי הפרוטוקול הרפואי המתאים למטופלת.
עלויות תרומת זרע בארץ ובחו”ל
עלות תרומת זרע בבנק זרע ציבורי בישראל, עומדת כרגע על כ- 1000₪ ובבנק זרע פרטי מעט יותר מכך. קופות החולים מממנות את עיקר עלויות טיפולי ההפריה החוץ גופית אך עלות רכישת מנת זרע מוטלת על המטופלת במלואה.
לחצי למידע על: הפריה חוץ גופית ללא שימוש בהורמונים
מכיוון שבמדינת ישראל קיים מחסור תמידי של תרומות זרע, נעשה יבוא תקומות גם מחוץ לארץ. עלות מנת זרע מחו”ל נעה בין 2500₪ ל– 4500₪ וזאת על פי פרמטרים של:
- חשיפת מידע על התורם– בתרומות מחו”ל ניתן לקבל מידע נוסף על התורם ובמקרים מסוימים ניתן אף ליצור עימו קשר. בנוסף, תכונות מבוקשות כמו עיניים כחולות, מעלות את מחיר המנה.
- איכות הזרע– ככל שספירת הזרע גבוהה יותר, המנה תהיה יותר יקרה.
- סוג מנת הזרע– הזרעה תוך רחמית מסוג IUI או סב צוארית מסוג ICI הן יקרות יותר.
- כמות המנות– ניתן לרכוש מספר מנות, בכדי להבטיח את הצלחת הטיפול וכמו כן להכניס שיקולים עתידיים של אח/אחות לתינוק שייוולד, מאותו תורם.
אפשר ורצוי לבדוק את ההיצע בין הקליניקות ולהשוות מחירים.
כיצד מתבצעת ההזרעה?
מנות הזרע הנבחרות, יוצאות במצב קפוא מתוך מיכלים עם חנקן נוזלי, אלה יופשרו והחומרים המשמשים בתהליך ההקפאה ישטפו.
לקריאה נוספת: דיקור סיני כחלק מטיפולי פוריות
הזרעה תוך רחמית IUI IntraUterine Insemination- הינה שיטת ההזרעה המקובלת כיום. בשיטה זו מנת הזרע עוברת טיפול הכנה, הכולל שטיפה ומרכוז תאי הזרע החיוניים בתוך נוזל פיזיולוגי, המוזרק באמצעות קטטר דק לתוך חלל הרחם.
לסיכום
בנקי הזרע בישראל פתוחים היום לכל אישה בוגרת, בין אם היא רווקה או נשואה. הבאת ילד לעולם באמצעות תרומה מבנק הזרע, אמנם מלווה בקשיים כלכליים, פרוצדוראליים ואישיים ולכן מומלץ לעבור את התהליך בליווי משפחה או חברים קרובים, אך חשוב לזכור שהמטרה והתוצאה הסופית, מקדשות את האמצעי.
לקריאה נוספת: היעדרות מהעבודה עקב טיפולי פוריות