השליש הראשון (שבועות 0-12) הוא שליש בו גוף האישה עובר שינויים רבים שנועדו להתאים אותו לעובר המתפתח. ספירת זמן ללידה יכולה להתבצע הן במסגרת שבועות והן בחודשים.
השליש הראשון להריון מתחיל (למרבה האירוניה) עוד לפני ההתעברות, ביום הראשון של הוסת האחרונה, לכן כשיתגלה ההריון לאחר האיחור במחזור האישה נמצאת כבר בשבוע חמישי.
יש לכך השלכות רבות על סגנון חייה של האישה. השליש הראשון להריון הוא השליש המשמעותי ביותר בהתפתחות העובר, אך רוב הנשים לא מגלות שהן בהריון עד אמצעו! לכן רצוי היה להתכונן להריון מבעוד מועד ולהתחיל לעשות שינויים משמעותיים בסגנון החיים.
כדאי לאמץ הרגלי תזונה נכונים, ליטול תוספי חומצה פולית, להפסיק שתיית אלכוהול וכמובן עישון סיגריות ולתרגל פעילות גופנית מתונה.
במידה וההריון התגלה במפתיע, הזמן הנכון להתחיל לעשות שינויים הוא מיד. כמו כן, הגבילי את צריכת הקפאין שלך ל- 2-3 כוסות קפה ליום מקסימום.
זכרי כי קפאין מגיע גם בקוקה-קולה, שוקולד ותה ולכן יש להגביל את צריכתם גם כן.
תזונה נכונה בהריון
בשל חשיבותו, השליש הראשון הוא השליש בו צריך להקפיד על מזון ככל הניתן. כלל הברזל הוא להימנע ממאכלים שעלולים להכיל חיידקים.
כל דבר מן החי שאינו מבושל עד הסוף או מפוסטר (בשר, ביצים, חלב) עלול להיות מסוכן לעובר.
קיראי בהרחבה על: תזונה בהריון – על מה חשוב להקפיד
שימו לב כי גם מיונז ביתי וסוגים רבים של קינוחים (בכללם גלידה, מוס וכן הלאה) עלולים להכיל ביצים לא מבושלות ולכן יש להימנע מהם.
עם זאת, רצוי לצרוך בשר בקר רזה לעתים קרובות משום שהוא מכיל ברזל בכמויות גבוהות, כמו גם הרבה ירקות ופירות, פחמימות מורכבות וכל מה שמרכיב דיאטה בריאה ומאוזנת.
זכרי כי את מניחה את אבני הבניין של גוף העובר שלך ולכן יש לבחור את האבנים המובחרות ביותר.
סימפטומים אופייניים לשליש הראשון להריון
השליש הראשון הוא השליש עם הסימפטומים הרבים ביותר, משום שהגוף מכין את עצמו לשינויים העומדים לבוא.
לא כל הנשים יחוו את הסימפטומים האלה, או שיחוו רק את חלקם, אך הם נחשבים נורמליים לחלוטין.
השינויים נגרמים מהרמות הגבוהות של ההורמונים, אך ניתן למתן אותם באמצעות תזונה נכונה ושינה מספקת.
סימפטומים אפשריים הם היעדר וסת, עייפות, בחילות, רעב, שינויים במצב הרוח, מתן שתן לעתים תכופות, עצירות, הופעת ורידים ברגליים, טחורים, התכווצויות שרירים וצרבת.
קיראי בהרחבה על: מעקב הריון – בדיקות וטיפולים
כאמור, לא כל הסימפטומים יופיעו בזמן הריון, אך כולם נורמליים לחלוטין ועוברים בדרך כלל לאחר השליש הראשון.
בדיקות בשליש הראשון להריון
הבדיקה הראשונה היא בדרך כלל בדיקת הריון ביתית. זוהי בדיקת שתן, אשר קבלת תוצאה חיובית בה (או קבלת תוצאה שלילית והיעדר וסת) מצריכה בקשת הפניה לבדיקת דם.
למידע נוסף על התמודדות עם ההריון: תמיכה לנשים בהריון
בדיקת הדם (בטא – HCG) תקבע את כמות הורמוני ההריון בדם ולפי זה ניתן יהיה לראות אם העובר מתפתח בהתאם לגילו.
לעתים תתבקשי לחזור על הבדיקה לאחר יומיים, כדי לראות אם הבטא הכפילה את עצמה. התקשרי עם התוצאות אל רופא הנשים שלך ושאלי מתי יש לבצע בדיקת אולטרסאונד ראשונה.
רוב הרופאים ימליצו על שבוע 7-8, משום שאז ניתן יהיה לראות בבירור דופק. בדיקה זו תקבע גם אם ההריון ממוקם היטב ברחם ולא השתרש מחוצה לו.
קיראי בהרחבה על הריון חוץ רחמי
בדיקות נוספות בשליש הראשון הן בדיקות גנטיות, המתבצעות דרך קופת חולים כאשר יש לקבוע תור מראש עבור יעוץ גנטי.
כמו כן מתבצעות בדיקות מעבדה ראשונות (שבוע 12) הכוללות בדיקות דם לאימות ההריון (סוג דם ו-RH), מחלות מין VDRL, ספירת דם ובדיקות שתן ובדיקת דם לזיהוי נוגדנים של מחלות זיהומיות כגון טוקסופלסמה, אפשטיין-בר ואדמת.
נשים רבות מעדיפות לא לספר על הריונן עד השליש השני וזאת מכיוון שישנו סיכוי לכך שההריון לא ישתרש עד סופו ותתרחש הפסקת הריון טבעית או יעלה צורך בהפסקה מלאכותית.
גם אם זה קורה, דעי כי אין זה אומר דבר על תקינות ההריונות הבאים ולכן למרות תחושת האובדן אין מקום לדאגה.
קראת על השליש הראשון? הכנסי וקראי הכל על השליש האחרון להריון