בדיקת אולטרסאונד או סנוגרפיה, היא בדיקה המשתמשת בהחזרים של גלי קול על מנת לקבל תמונה דו מימדית של תוך הגוף, ללא צורך בטיפול חודרני. זוהי אחת הבדיקות הנפוצות ביותר בקרב נשים בהריון ולמעשה, ניתן להניח כי כל אשה בהריון עוברת את הבדיקה לפחות פעם או פעמיים במהלך ההריון.
כחלק ממעקב ההריון ובאמצעות בדיקת אולטרסאונד, ניתן לראות את מבנה הרחם, השחלות, איברי הבטן וכמובן, את העובר, המנח שלו, האיברים המתפתחים שלו ועוד.
הלכה למעשה, גם סקירת המערכות המדוברת, הנה למעשה בדיקת אולטרסאונד המתבצעת כחלק בלתי נפרד מכל הריון של כל אשה בישראל.
מה בודקים בשיטה זו במהלך ההריון?
הריון הינו אחד המקרים בהם משתמשים בבדיקות אולטרסאונד בתדירות גבוהה יחסית. לאורך ההריון נבדקים משתנים רבים המעידים האם ההריון תקין ואם התפתחות העובר מתקדמת על פי הציפיות ובהתאם לנורמה.
בעזרת בדיקות אולטרסאונד נוכל לקבל מידע רב אודות ההריון ובעיקר אודות העובר שברחם אמו:
קביעת מיקום ההריון – באמצעות בדיקת אולטרסאונד שגרתית ניתן לבדוק בתחילת הריון אם הוא רחמי או חלילה – חוץ רחמי. הריון מחוץ לרחם מחייב גרידה, מפני שעובר אינו יכול להתפתח מחוץ לרחם, וכן אישה אינה מסוגלת לממש הריון של עובר מחוץ לרחמה.
פעימות לב – במהלך תחילת הריון, בסביבות שבוע 7-8 נערכת בדיקת אולטרסאונד ראשונה , בה ניתן לראות את פעימות ליבו של העובר.
קיראי בהרחבה על: התפתחות העובר לפי שבועות ההריון
מספר עוברים – בשלב ההריון המוקדם, ניתן גם לדעת כמה עוברים נמצאים ברחם האישה, כלומר, אם מדובר בהריון של תינוק יחיד, תאומים או שלישיה.
יש לציין כי בשלב מוקדם זה ההערכות הניתנות בנוגע למספר העוברים אינן תמיד מדוייקות, מפני ששלבי התפתחות של הריון בהריון מרובה עוברים אינם תמיד זהים לשלבי התפתחות של עובר בהריון חד עוברי.
גיל ההריון – לפי התפתחות העובר, אורך עצמות גפיו, וכולי, ניתן להעריך את גיל ההריון, ובמידה והתפתחות העובר אינה מתאימה לגיל ההריון כפי שנמסר על ידי האם, תהיה סיבה להניח כי העובר אינו מתפתח באופן תקין ולבדוק את בריאות העובר בבדיקות מורכבות יותר, כמו למשל בדיקת מי שפיר.
כמות מי שפיר – בעזרת בדיקת אולטרסאונד ניתן להעריך את כמות מי השפיר המצוייה ברחם. הערכות בנוגע לכמות מי השפיר ברחם קשורות להערכת רווחתו של העובד ברחם כמו גם לבריאות ההריון ולבריאות האישה הנושאת ברחמה את העובר.
למשל, סוכרת הריון קשורה לריבוי מי שפיר ומי שנמצאת בבדיקות אולטרסאונד כבעלת כמות רבה של מי שפיר, תשלח ככל הניראה לבדיקת העמסת סוכר לגילוי סוכרת הריונית.
קיראי עוד בנושא סיבוכים בהריון
מצבו הבריאותי של העובר – עוד מידע חשוב בנוגע לעובר, אותו מגלים בבדיקות אולטרסאונד, הינו מצבו המוערך, על פי תנועותיו ותנועות הנשימה של העובר ברחם.
שקיפות עורפית – בשליש הראשון של ההריון תיערך בדיקת שקיפות עורפית שמטרתה לגלות מומים כרומוזומליים בעובר, כגון תסמונת דאון ומומי לב שונים.
סקירת מערכות – בשליש השני של ההריון תערכנה שתי בדיקות סקירה – סקירת מערכות מוקדמת וסקירת מערכות מורחבת. הבדיקות נעשות באמצעות אולטרסאונד, ועוקבות אחר התפתחות תקינה של מערכות החיים של העובר, ביניהן מוח, ריאות, כליות, עמוד שידרה, גפיים ואצבעות, לב ועוד.
המפגש הראשון בין אם לתינוק
פרט לחשיבות המכרעת עבור הריון תקין ותינוק בריא בביצוע מעקב הריון אחראי, אין ספק שאין מילים לתאר את הדגיג הניראה מעל מסך האולטרסאונד בבדיקות האולטרסאונד השגרתיות.
כבר בשבוע השמיני להריון יכולה אמא לראות את פעימות ליבו של מי שיהיה תינוקה בעוד כשבעה חודשים. ההתרגשות לבדה הנה ערך עליון והעיניים של ההורים אינן נשארות יבשות.
האם הבדיקה מסוכנת או הכרחית?
ישנן כמה וכמה השערות שונות בנוגע לבטיחות הבדיקות על עוברים ועל אימותיהם. יש האומרים כי שידור גלי הקול של מכונת האולטרסאונד בכמות רבה מדי עלול להזיק לעובר.
הלכה למעשה, בדיקות האולטרסאונד הנן שגרת מציאות במהלך מעקב הריון של נשים בכל העולם ולא ידוע על קשר אמפירי בין ריבוי בדיקות אולטרסאונד לבין נזק כלשהוא לאם או לתינוק.
עם זאת, מומלץ לקיים את הבדיקות אליהן מפנה אותך הרופא ולא להרבות בבדיקות אולטרסאונד.
לקריאה נוספת: מהי בדיקת סיסי שליה?