מה אתן באמת יודעות על לידת עכוז או מצג עכוז? האם כל מקרה שבו התינוק במצג עכוז לפני הלידה יסתיים בניתוח קיסרי? האם לידה במצג עכוז אכן מהווה ערובה לסיבוכים מסוכנים ואם כן, כיצד ניתן להימנע מכל אותם סיכונים הכרוכים בלידת עכוז?
לפי נתונים עדכניים שפרסם משרד הבריאות, רק כ-3% מההריונות מגיעים למועד הלידה במצג עכוז ומדי שנה, פחות ופחות תינוקות נולדים בלידת עכוז ולו בגלל הרצון של הרופאים להימנע מלידות אלו כמעט בכל דרך אפשרית. צוות המומחים של יומן הריון ולידה עונה לשאלות של הורים ומסביר את כל מה שחשוב לדעת.
לידת עכוז היא לידה שאינה שכיחה בקרב יולדות, אך עדיין מדובר במושג שכדאי לדעת מהו בעיקר בשבועות הראשונים להריון על מנת להיות בשליטה ובמודעות מלאה.
לידת עכוז היא לידה בה עכוז התינוק בזמן הלידה פונה כלפי פתח הלידה, להבדיל מלידה רגילה בה ראשו של התינוק הוא הראשון שיוצא מפתח הלידה.
את לידת העכוז ניתן לגלות עד השבוע ה- 32 של ההריון, וזאת משום שהתינוק יכול לנוע בחופשיות ברחם עד התקופה הזאת. עובדה זו מאפשרת ליולדת להכין את עצמה ללידה מסוג זה, או לחלופין לנסות ולשנות את המצב.
מומלץ לקרוא בהרחבה על: לידה מכשירנית
לעיתים רחוקות ישנם מצבים בהם תינוקות מצליחים להתהפך לפני הלידה ובכך לאפשר לידה רגילה – אך לרוב תינוקות שנגלים בתנוחה זאת עד השבוע ה-32, נולדים בלידת עכוז.
מהו מצג עכוז?
מצג עכוז הוא התנוחה בה שרוי העובר לפני הלידה, וניתן לראות באולטרסאונד שלוש סוגים עיקריים של מצג זה:
- במצג הראשון השכיח ביותר שוקי וישבן העובר יוצגו בתחתית הרחם כך שירכי העובר כפופות כלפי הבטן – דבר המאפשר ברוב המקרים לידה רגילה.
- במצג השני שוקי העובר וישבן העובר יוצגו בתחתית הרחם אך הירכיים יהיו כפופות יותר וכפות הרגליים בגובה הישבן – דבר המקטין את הסיכוי ללידה רגילה ומגדיל את הסיכוי ללידה בניתוח קיסרי.
- במצג השלישי רגלי העובר יהיו מתחת לגובה הישבן של העובר – דבר המסכן את הלידה ודורש ניתוח קיסרי ברוב המקרים אם לא בכולם.
מהם הגורמים ללידת עכוז?
לידת עכוז היא תופעה נדירה וכיום שיעורה עומד על בין 3 ל 4 אחוזים בלבד בקרב יולדות.
ללידת עכוז מספר סיבות אפשריות ובינהן נוכל למצוא עיוות של הרחם, צורת אגן שאינה תקינה אצל היולדת, גידול ברחם, פגים או הריון מרובה עוברים, ריבוי מי שפיר, חרדות, או מתח ופחד אצל האם הגורמים להתכווצויות ברחם.
עוד גורמים משוערים הם שרירי בטן רפויים, וישנן אף השערות כי לידה מסוג זה נגרמת כאשר העובר רוצה להתהפך על מנת להתקרב למקור פעימות הלב של האם.
מהם הסיכונים בלידת עכוז?
בדרך כלל עוברים הנולדים בלידת עכוז הופכים לאחר מספר ימי התאוששות לתינוקות בריאים ותקינים. עם זאת עדיין ישנם כמה סיכונים כגון: קשיי נשימה או בעיות באספקת החמצן לדם, מומים מולדים, וסכנה לאם ולעובר, מכיוון שבעת הלידה הראש מתקשה לצאת מפתח הלידה, דבר המעמיד את היולדת והתינוק בסיכון כי הלידה מסובכת יותר.
לקריאה מורחבת: סיבוכים בלידה? מידע על זכויות של נפגעי רשלנות
האם ישנן פתרונות ללידת עכוז?
בכל הנוגע לפתרונות, קיימות אפשרויות לידה חלופיות ללידת עכוז, משמע, במידה והעובר נמצא במצג עכוז מהשבוע ה-37 להריון ישנן כמה אופציות לנסות ולהפוך את המצב:
- ניתן לפנות לרופא מומחה על מנת שזה ינסה לגרום להיפוך התינוק קרוב לזמן הלידה.
- ניתן לפנות לרפואה המשלימה כמו למשל לכירופרקט מומחה על מנת לנסות לגרום להיפוך התינוק.
יש לציין כי ככל שנקדים לגלות את היפוך התינוק ונפעל לשנות את המצב – כך הסיכוי ללידה רגילה יגדל, והסיכוי ללידת עכוז יקטן.
אם התינוק לא התהפך עד זמן הלידה, ישנו כמובן הפתרון האולטימטיבי והשכיח ביותר שצויין לעיל – לידה בניתוח קיסרי, אותו מבצעים המנתחים המומחים בחדר הלידה. בכל מקרה, לפני שתקבלי החלטה לגבי אופן הלידה ובמידה והתינוק שברחמך נמצא כשרגליו מופנות לעבר תעלת הלידה, מומלץ בהחלט לעבור בדיקת אולטרה סאונד ולהתייעץ עם יותר מרופא אחד לגבי מגוון האפשרויות שעומדות לרשותך.
לידה קלה ובהצלחה!