הנקה הינה שלב משמעותי בחיי התינוק החדש שלך, כמו גם שלב משמעותי בתהליך קשירת הקשר בינך לבין תינוקך.
הנקה, במיוחד עבור תינוק ראשון, ובמיוחד בחודשי חייו הראשונים של התינוק שלך, הינה מתנה גדולה שאת נותנת לתינוקך, ותובענית מאוד עבורך – ללא ספק.
החלב שלך מורכב בעיקר מהמזון שאותו את צורכת. לכן, כדאי לקחת בחשבון מספר נקודות חשובות בנוגע לתזונה בהנקה:
תזונה בהנקה – כלל אצבע ראשון
האימהות החדשה שאת חווה כעת הינה חווייה תובענית, ואת תצטרכי למצוא לך דרך לעבור אותה כך שתוכלי להינות מהקשר עם הפלא החדש שנולד לך, ולמצוא שיגרת חיים חדשה אפשרית – או אולי אפילו טובה.
לכן, כלל אצבע ראשון יהיה – אם את לא מגזימה בצריכת “מזונות אסורים” – אל תכריחי את עצמך למשטר תזונה בלתי אפשרי.
אל תמנעי מעצמך את כוס הקפה של הבוקר, אל תמנעי מעצמך את כל תענוגות האוכל והשתיה שאת רגילה אליהם.
תזכרי שגם מבלי לשים לב, את תמיד מחליטה עבור תינוקך מה יותר חשוב – אמא בריאה וחלב “נקי”, או אמא שמחה, רגועה וסבלנית.
לקריאה נוספת: מחסור בשעות שינה לאחר הלידה
במרבית המקרים זו את שתפגעי מתזונה לא מאוזנת
בטבע, כל ייצור חי מתוכנן להעדיף את טובת הוולד שלו על פני טובתו, כך זה גם אצלינו הנשים. כמו בהריון גם בהנקה, ברוב המקרים התינוק שלך יקבל ממך די צרכו.
קיראי גם על: משאבת חלב – הפתרון המושלם לאם לא מניקה
אם חסר סידן בתזונה שלך – הגוף יחל בתהליך מואץ של פירוק העצמות על מנת לספק את הסידן הנדרש לתינוק דרך החלב. אם חסר לך ברזל – התינוק יקבל די צרכו ואת תפתחי אנמיה.
רק דבר אחד חשוב מאוד שתצרכי עבור שניכם – מים. עלייך לשתות כשלושה ליטרים של מים ביום. השתדלי לשתות מים – לא מיצים ממותקים, לא תה או קפה. מים. אין בריא מהם.
אגב, חלק מאיתנו חוות צמא אדיר בזמן הנקה, לכן עשי לך מנהג – מצאי בקבוק מים מינרליים עם פיה (בקבוק ספורט), ודאגי שתמיד יהיה מלא ולצידך. בזמן הנקה את קרוב לוודאי תברכי אותנו על העצה הזו.
לא, את לא אוכלת בשביל שניים
כמו בהריון, גם בהנקה, התינוק צורך קלוריות מתוך הקלוריות שאת אוכלת. אבל, מדובר בסך זניח של קלוריות ובמקרים רגילים את אינך צריכה כלל להגביר את כמות הקלוריות שאת צורכת בזמן ההנקה.
אם את מקיאה הרבה, או אם את באופן טבעי אוכלת מעט מאוד, כדאי שתשקלי לצרוך יותר קלוריות בריאות כעת, כשאת מניקה.
אילו מזונות להעדיף בזמן הנקה?
יש הרבה תיאוריות שונות וסותרות לגבי תזונה בהריון ובהנקה. ככלל, מומלץ להפחית בכמות הסוכרים (וגם הפחמימות המורכבות – פסטה, לחם, אורז לבן, וכולי) שאת צורכת.
הפחיתי בכמות הקפה והקפאין (גם תה רגיל מכיל קפאין), אל תשתי יותר מכוס יין אחת ליום (לכל היותר), והשתדלי לאכול חלבונים (בשר, ביצים, מוצרי חלב).
כמו כן, מומלץ לאכול פחמימות (פחמימות מלאות זה מצויין – למשל אורז מלא, דגנים, וכדומה), וגם שומנים – במידה. זוהי דיאטה טובה לא רק לזמן הנקה, אלא גם לזמן שאחר כך.
במהלך ההריון מומלץ לקחת תוסף של חומצה פולית ופרנטאל. אם את מיניקה, כדאי שתמשיכי לצרוך תוספים אלה כל זמן שתזונת התינוק שלך מבוססת בעיקר על חלב אם.
שימי לב לשינויים יוצאי דופן אצל התינוק שלך
הדרך הכי טובה לדעת מה כדאי לאכול וממה להמנע, היא לשים לב לתינוקך. תינוקות לעיתים מגיבים לצריכת מזון “שאינו מתאים להם” על ידי התנהגות עצבנית.
כשאת אוכלת משהו חדש – פרי עונתי חדש, תבלין עז חדש, וכדומה – שימי לב למצב הרוח של תינוקך ולתחושותיו.
אם התינוק שלך מראה סימני עצבנות או אי נוחות, אחד הדברים החשובים עבורך לבדיקה יהיו המאכלים החדשים שאכלת לאחרונה – חלק מהמזונות עשויים לגרום לתינוק לגזים (על פי רוב תינוקות יונקים סובלים פחות מגזים ביחס לתינוקות שאוכלים תמ”ל) או תחושת אי נוחות.
לחצי כאן ולמדי להעניק לתינוקך עיסוי נעים ומפנק
כדאי לשים לב גם ליציאות התינוק – יש לוודא שתינוקך מספק שישה – שבעה טיטולים רטובים מפיפי ביום, וטיטול אחד עם צואה.
זה יספר לך כי התינוק מקבל מזון מספק לצרכיו, אולם זהו מספר סטטיסטי ממוצע ויש תינוקות שהרגלי היציאות שלהם שונים. במידה והרגלי היציאות של תינוקך שונים ככלל, שימי לב שהוא אינו סוטה מהרגליו, והוועצי באחות טיפת חלב בנוגע להרגלים אלה.
לקריאה נוספת: לדעת יותר על תסמונת מוות בעריסה