כאבי בטן הם אחת מהתלונות הרפואיות השכיחות ביותר בקרב ילדים ואין הרבה אמהות ואבות שלא שמעו את הילד/ה מתלוננ/ת על כאבים בבטן.
מה הסיבות לכאבי בטן אצל ילדים? מתי אפשר לטפל בכאבים לבד ומתי חייבים לפנות לרופא? איך אפשר להקל על כאבי הבטן בדרכים טבעיות? בואו נתחיל לעשות סדר בעובדות ולתת תשובות שיעזרו לכם לעזור לקטנטנים להתמודד מול כאבי הבטן.
“אמא, כואבת לי הבטן” אם אתם שומעים את המשפט הזה לעתים תכופות, אתם לא לבד. כ-15% מהילדים מתלוננים על כאבי בטן חוזרים.
כאבי בטן נחלקים לכאבים חריפים אשר לרוב מופיעים בפתאומיות והולכים ומתגברים, או לכאבי בטן כרוניים המשתנים בעוצמתם ומופיעים ונעלמים לסירוגין. לעיתים מדובר בכאבים שהסיבה להם ברורה, אבל במקרים רבים אחרים, הורים רבים מגיעים עם הילד המתלונן לרופא פעם אחר פעם וחוזרים ללא אבחנה או פתרון.
הסיבות הנפוצות לכאבי בטן אצל ילדים
ישנן סיבות רבות לכאבי בטן אצל ילדים וזו אחת הסיבות לכל שלעיתים קשה לאבחן בוודאות את הסיבה ולהציע פתרון.
נהוג לחלק את הכאבים לשתי קבוצות עיקריות לפי הפירוט שלפניך.
כאבים חריפים
הרעלות מזון וזיהומי מעיים – מה שאנו מכנים קלקול קיבה הוא תופעה נפוצה במיוחד אצל ילדים, אשר לא תמיד שומרים על היגיינה מספקת. כאבים אלה מלווים לרוב בהקאות ושלשולים.
בעיות כירורגיות – כמו דלקת של התוספתן (אפנדיציט). התוספתן הוא צינור קטן ללא מוצא היוצא מחלק מהמעי. אם הצינור הזה נחסם עלול להיווצר זיהום, ואז הפתרון במרבית המקרים הוא ניתוח. הכאב האופייני לאפנדיציט מתחיל לרוב באמצע הבטן ואז עובר לצד ימין למטה. הבטן כואבת כאשר נוגעים בה או בזמן שיעול והסתובבות.
תסביב של השחלה – זוהי בעיה נדירה למדי אצל ילדות, אשר נגרמת כתוצאה מכך שהשחלה מסתובבת סביב עצמה עד שזרימת הדם אליה נחסמת. זהו מצב חירום רפואי הגורם לכאבים עזים בבטן התחתונה.
בעיות בדרכי השתן – בעיות בדרכי השתן כמו דלקת בדרכי השתן, דלקת בכליות או אבנים בכליות, עלולות גם הן לגרום לכאבי בטן חריפים.
כאבים כרוניים
עצירות – ילדים רבים סובלים מעצירות, כלומר, אי יכולת לרוקן את המעי באופן מלא. יש לבה כמה סיבות, ביניהם תהליך הגמילה מחיתולים. סיבה נוספת לכך היא שילדים לעתים קרובות מדלגים על ביקור בשירותים משום שהם שקועים במשחק או שאין להם את הסבלנות לשבת זמן רב בשירותים. סיבה אפשרית נוספת להופעת עצירות היא תזונה לא מאוזנת שאין בה מספיק סיבים תזונתיים.
גזים – תופעה זו נפוצה במיוחד אצל תינוקות עד גיל ארבעה חודשים ונובעת מחוסר בשלות של המעי.
מעי רגיז – תסמונת המעי הרגיז כוללת מגוון תסמינים במערכת העיכול ובהם כאבי בטן, נפיחות וכן עצירות ושלשולים לסירוגין.
מחלת מעי דלקתית – כמו למשל, אך לא רק, מחלת קרוהן.
מחלות מטבוליות כמו קדחת ים תיכונית משפחתית – מחלה שתסמיניה הם התקפים של חום גבוה וכאבי בטן.
טפילים ותולעים במעיים – תופעה זו המידבקת מאוד, נפוצה במיוחד אצל ילדים בגיל הגן. היא מתבטאת לא רק בכאבי בטן אלא לעיתים קרובות גם בגרד בפי הטבעת וצריבה בפות וכן בקשיי שינה.
אלרגיות / רגישויות למזון – ישנם ילדים הרגישים או אלרגים למזונות מסוימים, כמו במקרה של מחלת צליאק (אי סבילות לגלוטן) או אי סבילות ללקטוז.
כאבי מחזור – יש ילדות שמתחילות לסבול מכאבים בבטן התחתונה האופייניים למחזור הרבה לפני שהמחזור הראשון מופיע.
סיבות רגשיות – ילדי רבים סובלים מכאבי בטן כתוצאה מסיבות רגשיות כמו פחדים וחרדות, מתח נפשי או סוגיות שונות שמטרידות אותם בבית, בגן או בבית הספר.
מתי צריך לפנות לטיפול רפואי?
כדאי להגיע לרופא בכל מקרה בו הילד מתלונן על כאבי בטן עזים, בייחוד אם אלה מלווים בחום, הקאות, שלשולים, חוסר תיאבון, חיוורון או אפטיות.
יש לפנות לבירור רפואי גם במידה ויש דם בצואה או בשתן, קושי במתן שתן, מיעוט שתן וכן פריחה בעור. גם במקרה של כאבי בטן שחוזרים על עצמם לאורך זמן כדאי לפנות לרופא. בהתאם לסיבת הכאב, הרופא עשוי להפנות את הילד לבדיקות דם, דגימות צואה ושתן, צילומי רנטגן או אולטרסאונד ובדיקות נוספות.
כאבי בטן כרוניים
ילדים רבים סובלים מהתקפים חוזרים ונשנים של כאבי בטן. כאב בטן נחשב לכרוני אם הוא מופיע לפחות שלוש פעמים במשך שלושה חודשים ואם הוא משפיע על שגרת היומיום של הילד.
כאב בטן כרוני מופיע לרוב באזור שסביב הטבור. הוא מופיע לסירוגין ועוצמתו משתנה. אף על פי שזה מאוד מדאיג, פעמים רבות הכאבים האלה לא נובעים כתוצאה מבעיה בריאותית ובבדיקות הרפואיות לא יתגלו ממצאים חריגים.
במרבית המקרים, כאבים אלה נובעים מסיבות רגשיות כמו דאגה. כדאי כמובן להתייעץ עם רופא, אך במקביל לבדוק האם יש משהו שמדאיג אם הילד, אם יש שינויים במשפחה או אם יש משהו שעובר עליו בבית הספר או בגן.
טיפול טבעי לכאבי בטן אצל ילדים
הטיפול לכאב הבטן משתנה בהתאם לגורם לכאב. פעמים רבות כאבי הבטן חולפים מאליהם ללא טיפול. הנה כמה שיטות טבעיות לטפל בכאבי בטן אצל ילדים, בהתאם לסוג הכאב של הילד/ה.
כאשר הכאב נגרם מעצירות
במקרה כזה יש לנסות להחזיר את המעי למצב בו הוא מתרוקן על בסיס יומיומי. אפשר להזכיר לילדים ללכת לשירותים ולתרגל שגרה של ישיבה על האסלה. בנוסף, יש לצרוך מוצרי מזון העשירים בסיבים תזונתיים כדי לעודד את פעילות המעיים.
מומלץ לאכול על בסיס קבוע ירקות, פירות ודגנים מלאים. במידה וזה לא מספיק, כדי ליטול גם שמן פרפין. השמן מרכך את הצואה ועוזר לה לצאת.
אין צורך במרשם, אבל יש לשים לב לכך שנטילת השמן מומלצת מגיל שש ומעלה ואין להשתמש בשמן במשך יותר מכמה ימים. אם אף אחד מהפתרונות הללו אינו משחרר את הפקק, יש לפנות לרופא המשפחה בקופת החולים.
כאב בטן הנגרם מתולעים
הטיפול הטבעי בתולעים הוא טיפול ארוך טווח שכולל שינוי תזונתי, הקפדה על היגיינה ומתן תוספי מזון כמו שום, ג’ינג’ר ופרוביוטיקה.
במקרה שהטיפול הטבעי אינו פותר את הבעיה, יש לפנות לרופא שבדרך כלל ימליץ על טיפול תרופתי באמצעות ורמוקס, שמתאים לטיפול בילדים כבר מגיל 6 חודשים.
כאב בטן הנגרם מאי סבילות למזנות מסוימים
אם אתם חושדים שהילד רגיש למזונות מסוימים, כדי לשקול (רצוי לאחר התייעצות עם רופא / דיאטנית) הוצאת רכיבים אלו מהתפריט למשך תקופה.
אם למשל, אתם חושבים שהילד סובל מאי סבילות ללקטוז, כדאי להוציא מוצרי חלב מהתפריט למשך שבוע ולבחון כיצד הבטן מגיבה.
במידה ויש שיפור, מומלץ להפחית צריכת מוצרי חלב, לעבור לצריכת מוצרי חלב נטולי לקטוז ובמידת הצורך לבחון מתן אנזימי עיכול לילדים.
כאב בטן הנגרם מהרעלות מזון וזיהומי מעיים
במקרה של הרעלת מזון וזיהומי מעיים ובעיקר כשהילד סובל משלשולים והקאות, יש להקפיד על שתייה מרובה של נוזלים על מנת שהילד לא יתייבש, מנוחה ואכילה של מזונות עמילניים הנחשבים ל”עוצרי שלשול” כמו צנימים, אורז, תפוחים ובננות.
בנוסף להיותם מזונות עמילניים שעוזרים לעצור שלשולים, הם גם לא מכילים חומרים שמגרים את הקיבה. חלקם, כמו הבננה, מכילים גם אשלגן ומגנזיום ועוזרים להשלים מינרלים חשובים שאובדים לגוף בהקאות.
אם הילד לא רעב, אין ללחוץ עליו לאכול, אך חשוב מאד שיקפיד לשתות הרבה נוזלים ובעיקר מים.
כאב בטן הנגרם מסיבות רגשיות
אם אתם ורופא הילדים מעריכים שכאבי הבטן נגרמים מסיבות רגשיות, כדאי לנסות לשוחח עם הילד, לראות מה מציק לו ולהבין האם מופעלים עליו לחצים או שהוא סובל ממצוקה כלשהי.
כדאי לנסות להקל על הילד ובמידת הצורך לפנות לטיפול אצל פסיכולוג ילדים.
תרופות סבתא ודרכים טבעיות נוספות להקלה על כאבי בטן
כל אחת מהשיטות המפורטות מטה עשויה לסייע לילד/ה בהקלה על כאבי הבטן:
הנחת בקבוק חם או כרית חימום הממולאת בחיטה על הבטן. חום עשוי להרפות מתח בשרירים ולהקל על עיכול. יש להקפיד על כך שהכרית/בקבוק לא יהיו חמים מדי כדי לא לגרום לכוויה. באותו אופן, גם אמבטיה חמה יכולה להקל.
נטילת תוסף פרוביוטיקה ואכילת מזונות העשירים בחיידקים פרוביוטיים – פעמים רבות, בעיות עיכול נגרמות בשל חוזר איזון באוכלוסיית חיידקי המעי. נטילת פרוביוטיקה לילדים, וכן אכילת מזונות העשירים בחיידקים פרוביוטיים כמו יוגורט, עשויה לשקם את אוכלוסיית חיידקי המעי ולהביא להקלה בבעיות עיכול וכאבי בטן.
חליטת צמחי מרפא – שתיית חליטת צמחי מרפא, כמו חליטת קמומיל, יכולה להרגיע את הבטן. תה הקמומיל משכך כאבים ומכיל נוגדי דלקת ונוגדי חמצון. גם תה זרעי שומר יכול להקל על בטן כואבת ולהפחית התכווצויות וגזים.
קינמון – הקינמון מכיל כמה נוגדי חמצון שעשויים להקל על העיכול ולהפחית גירוי במערכת העיכול, וכן להפחית גזים ולהקל על נפיחות בבטן. אפשר להוסיף כפית קינמון למאכלים כמו דייסה.
פעילות גופנית – פעילות גופנית קבועה עשויה להקל על ילדים שסובלים מכאבי בטן כרוניים, משום שהיא תורמת הן להסדרת העיכול והן להפגת מתחים.
עיסוי הבטן של הילד יכול להקל, במיוחד על תינוקות שסובלים מגזים. תוכלו לקרוא עוד על עיסוי תינוקות כאן.